Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Mihaela Bilic avertizează: Alimentele care îți cresc aciditatea din organism și riscul de boli grave – cum să le gestionezi corect

Medic Nutriționist Mihaela Bilic

Aciditatea organismului poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre, influențând echilibrul delicat al sistemului acid-bazic. Un dezechilibru în acest sens poate favoriza apariția unor afecțiuni grave, iar gestionarea corectă a acestui echilibru este esențială pentru menținerea unei stări optime de sănătate. În această privință, nutriționista Mihaela Bilic vine în ajutorul nostru cu explicații detaliate despre alimentele care au un efect acidifiant asupra organismului și cum acestea, dacă sunt consumate în exces, pot favoriza apariția unor boli serioase.

Citește și: Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează pelerinii de la Sfânta Parascheva: respectați aceste 7 reguli ca să evitați spitalul

Un concept-cheie în evaluarea acidității alimentelor este indicele PRAL, o unitate de măsură introdusă de un specialist german, care reprezintă Potențialul de Încărcare Acidă Renală. Acest indicator, exprimat în miliechivalenți la 100g de aliment, ne ajută să înțelegem mai bine cum influențează diverse alimente echilibrul acido-bazic din organism. Dacă PRAL-ul unui aliment este pozitiv sau mai mare de zero, acesta va genera un efect acidifiant, în timp ce un PRAL negativ sau sub zero indică un efect alcalinizant. Alimentele cu un PRAL de zero nu influențează în niciun fel acest echilibru, având un efect neutru.

Cercetările științifice confirmă beneficiile unei diete alcalinizante asupra sănătății. În special, alimentele procesate și cele bogate în proteine de origine animală sunt responsabile pentru crearea unui mediu acid în organism, crescând astfel riscul apariției unor patologii. În acest context, o alimentație echilibrată, care să includă cât mai multe fructe și legume alcalinizante, poate ajuta la menținerea unei stări de sănătate optime.

Indicele PRAL pentru principalele categorii de alimente

Un ghid esențial pentru gestionarea acidității organismului este cunoașterea indicelui PRAL al diverselor alimente. Astfel, putem face alegeri informate în privința dietei noastre.

1. Alimente bogate în proteine
Carnea și produsele de origine animală au, în general, un efect acidifiant asupra organismului. Astfel, carnea de vită are un indice PRAL de 7,8, puiul 8,7, iar porcul și oaia 13,3. Peștele și fructele de mare au un indice în jurul valorii de 7, iar ouăle un PRAL de 7,47.

2. Lapte și brânzeturi
Acestea sunt, de asemenea, acidifiante. Parmezanul are un indice PRAL ridicat, de 34, urmat de cașcaval cu 15 și mozarella cu 6. Laptele are un indice de 2,5, iar iaurtul 1,2.

3. Grăsimi alimentare
În această categorie, grăsimile alimentare sunt considerate neutre în raport cu echilibrul acido-bazic. Uleiul de măsline și de floarea-soarelui au indice PRAL zero, în timp ce untul, smântâna și maioneza au un indice de 0,5.

4. Legume
Legumele au un efect puternic alcalinizant. Spanacul are un indice PRAL de -14, țelina -5,2, morcovul -4,9, dovlecelul și conopida -4, ridichile și vinetele -3,7, iar broccoli, ciupercile și ceapa au un indice de -1,5.

5. Fructe
Fructele au, de asemenea, un efect alcalinizant. Banana are un indice de -5,5, caisele -4,8, strugurii și kiwi -4, în timp ce perele, merele, caisele și ananasul au un indice PRAL de -2.

6. Leguminoase
Aici situația este mai complexă. Fasolea boabe are un efect alcalinizant cu un PRAL de -3, lintea are un efect neutru, iar năutul este acidifiant, cu un indice PRAL de 2,6. Semințele și oleaginoasele sunt, în general, acidifiante, având valori între 2,2 pentru migdale și 7,6 pentru alune.

7. Cereale și făinoase
Cerealele și făinoasele sunt, în general, acidifiante. Ovăzul are un indice PRAL de 13, fulgii de porumb au valoarea 6, făina de grâu și orezul 4,5, pâinea albă 3,7, iar pastele integrale 2,6. Quinoa și orzul sunt aproape neutre.

Citește și: Maternitatea Polizu are nevoie urgent de 1,5 milioane de euro pentru a finaliza renovarea celor trei secții esențiale care salvează vieți!

Concluzia Mihaelei Bilic

Mihaela Bilic subliniază importanța unui echilibru alimentar și evidențiază că nu este necesar să eliminăm complet alimentele cu un indice PRAL crescut, ci să le consumăm cu moderație. „Indicele PRAL vine să confirme faptul că o dietă bogată în fructe și legume este alcalinizantă, deci sănătoasă. Cât despre alimentele cu indice PRAL crescut, ele nu trebuie eliminate din dietă, ci consumate în cantități mai mici”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Sănătate

În curând, România va marca tranziția anuală la ora de iarnă, un eveniment care reînvie dezbaterile și adaptările legate de gestionarea timpului. Modificarea oficială...

Actualitate

Prof. univ. dr. Luca Constantin Octavian, una dintre cele mai emblematice figuri ale cardiologiei românești, s-a stins din viață, lăsând în urmă o moștenire...

Politică

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar complex de corupție. În dimineața zilei de astăzi,...

Sănătate

Pe măsură ce pelerinajul la Sfânta Parascheva atrage mii de credincioși la Iași, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra unor reguli esențiale pentru a...

Actualitate

Dr. Ilie Nan, un medic cunoscut și respectat pentru întreaga sa carieră de peste jumătate de secol, a trecut la cele veșnice, lăsând în...

Externe

În Rusia, un medic din Ulianovsk a fost arestat și acuzat de autoritățile locale de „satanism” din cauza unei atitudini deschise față de homosexualitate,...

Actualitate

Un accident rutier grav, care a avut loc în localitatea Țicleni, județul Gorj, a provocat rănirea a șase persoane, inclusiv a doctoriței Virginia Armega,...

Sănătate

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic cunoscut pentru implicarea sa în domeniul sănătății publice și prevenția incidentelor medicale grave, a emis recent un avertisment cu privire...