Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Mii de pelerini în straie populare la slujba de hram a Mănăstirii Nușeni, cu ocazia prăznuirii Sf. Proroc Ilie Tesviteanul

Foto: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Sâmbătă, 20 iulie 2024, cu ocazia prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Nușeni din județul Bistrița-Năsăud a fost gazda unei slujbe solemne oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sfânta Liturghie la Altarul de vară

De la ora 9:30, la Altarul de vară al mănăstirii, Mitropolitul Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nușeni, arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Bichigiu, protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu, protos. Porfirie Țanc, starețul Mănăstirii Escu, protos. Dorotei Ilieșiu, duhovnicul Mănăstirii Salva, arhim. Dimitrie Irimia, precum și alți preoți invitați.

Citește și: La mulți ani, Părinte Patriarh! Preafericitul Daniel își aniversează ziua de naștere luni, 22 iulie 2024

Predica inspirată de viața Sfântului Ilie

În timpul slujbei, după citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, inspirat de exemplul vieții Sfântului Ilie. „Credința lucrează prin fapte, iar criteriul adevăratei credințe este jertfa, jertfa Sfintei Liturghii”, a subliniat ierarhul în fața celor prezenți.

Foto: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Hirotesie și mulțumiri

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit duhovnic pe preotul Marius Ioan Mărcan, parohul comunității din Jimbor. Părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea obştii mănăstirii şi a miilor de credincioși veniți din toată Eparhia.

Participare masivă și daruri pentru tineri

Slujba a avut loc în prezența oficialităților locale și județene, precum și a mii de pelerini, mulți dintre aceștia îmbrăcați în straie populare tradiționale. Toți copiii și tinerii prezenți la Liturghie au primit cărți duhovnicești oferite de Mitropolitul Andrei.

Scurt istoric al Mănăstirii Nușeni

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Nușeni, Protopopiatul Beclean, a fost înființată la inițiativa vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. În 1991, acesta a aprobat înființarea mănăstirii pe un teren obținut în 1923 de Episcopul Nicolae Ivan. Biserica de zid a mănăstirii, construită între 2002 și 2012, urmează stilul bisericilor ortodoxe cu influențe nord-moldovenești și a fost sfințită pe 30 mai 2021 de către Mitropolitul Andrei.

Moaște și icoane sfințite

În 2012, mănăstirea a primit părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, iar în 2022, Mitropolitul Andrei a sfințit o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, pictată la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, icoană păstrată acum în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Proiecte de viitor

În prezent, la Mănăstirea Nușeni se construiește un nou centru cultural, ce va include o sală de ședințe, bibliotecă și alte anexe. Obștea monahală, formată din 20 de călugări, sub îndrumarea starețului arhimandrit Paisie Iloaie, continuă să desfășoare o amplă activitate misionară.

Citește și: Călugării din mănăstirea Părintelui Justin Pârvu o desființează pe Diana Șoșoacă: „Manipulare psihologică, uzurpare spirituală și sabotaj politic”

Această zi de sărbătoare a adus împreună credincioși din toate colțurile Eparhiei, consolidând legăturile spirituale și comunitare în jurul valorilor creștin-ortodoxe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

În județul Iași, tradițiile spirituale sunt păstrate cu sfințenie, iar Mănăstirea Hadâmbu este un loc emblematic de pelerinaj, mai ales în preajma sărbătorii Nașterii...

Spiritualitate

Într-un eveniment deosebit de important pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din București, Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, este sărbătorit în...