Recenta recalculare a pensiilor din România a provocat un val de nemulțumiri și tensiuni, în ciuda faptului că peste 3,8 milioane de pensionari au beneficiat de creșteri. Aproximativ 700.000 de pensionari nu au înregistrat nicio modificare, iar în unele cazuri, pensiile au fost chiar reduse. Motivul acestei scăderi este legat de erori în deciziile de recalculare, un aspect care a provocat un scandal semnificativ. Printre cei afectați și nemulțumiți de noua legislație sunt persoane care au lucrat în condiții grele de muncă, cum sunt minerii.
Un exemplu de pensionar cu pensie majorată este Monica Tatoiu, care a dezvăluit pentru FANATIK că, în urma recalculării, pensia sa a crescut cu 4.000 de lei. Aceasta a explicat că deține 337 de puncte de pensie, dintre care 331 provin din contributivitate, iar restul din stabilitate. Soțul ei, de asemenea pensionar, a beneficiat de o creștere de 500 de lei, însă suma finală este supusă impozitării, deoarece a depășit pragul de 2.000 de lei.
Monica Tatoiu a subliniat o problemă care nu a primit suficientă atenție în spațiul public: „Legea îi defavorizează pe cei care au lucrat în condiții grele de muncă. Minerii au beneficiat de un indice de corecție care îi avantaja. Acest indice de corecție a dispărut. În unele cazuri, au dispărut puncte de contributivitate din cauza introducerii eronate a datelor la unele case de pensii. Acest lucru este caz penal.” Ea a subliniat că atunci când a solicitat clarificări de la autorități cu privire la numărul de puncte de contributivitate existente în sistem până la 31 august și cele care vor rămâne după recalculare, nu a primit un răspuns clar: „Când am întrebat ministrul câte puncte de contributivitate au fost în sistem până la 31 august și câte vor fi după, nu a putut să spună sau s-au eschivat. Numărul de puncte din sistem se utilizează la stabilirea bugetului de cheltuieli al României în aceste patru luni din 2024. Voci avizate susțin că o parte din acești bani nu au fost bugetați.”
În ceea ce privește viitorul sistemului de pensii, Monica Tatoiu este de părere că problemele nu sunt limitate doar la România, ci se manifestă la nivel global: „Sunt probleme cu sistemul de pensii în toată lumea. Generația care are cum 30 de ani nu va putea trăi din pensie peste 40 de ani”, este previziunea sumbră făcută de Monica Tatoiu.