Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a răspuns luni acuzațiilor venite din partea Partidului Social Democrat (PSD) cu privire la presupusa sa dorință de a concentra mai multă putere prin referendumul pe care l-a inițiat, făcând o paralelă cu alte capitale europene. Conform declarațiilor sale, „așa cum Madridul, Parisul și Viena au un dictator”, modelul centralizării puterii în capitala României ar urma exemplul altor orașe mari din Europa. Nicușor Dan a subliniat că actuala situație administrativă din București, unde sectoarele au prea multe atribuții, este „nefirească” și că își propune să rectifice acest lucru prin organizarea referendumului.
Nicușor Dan răspunde acuzațiilor: „Așa cum Madridul are un dictator, Parisul are un dictator, Viena are un dictator”
Întrebat în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News despre obiectivele sale în acest referendum și despre acuzațiile de dictatură venite din partea PSD, primarul a explicat că scopul este reechilibrarea atribuțiilor între administrația centrală și sectoare. El a argumentat că modelul propus se aliniază cu cele din marile capitale europene care au diviziuni interne, adăugând că a venit timpul să se corecteze modul de împărțire a resurselor financiare și administrative.
În ceea ce privește pragul necesar pentru validarea referendumului, Nicușor Dan a detaliat că, în conformitate cu legislația, pentru ca acesta să fie validat, 30% dintre cetățenii aflați pe listele electorale trebuie să participe la vot, ceea ce înseamnă aproximativ 540.000 de persoane. Dintre aceștia, 25% (aproximativ 450.000) trebuie să își exprime o opțiune, iar jumătate dintre aceștia trebuie să voteze „DA” pentru ca referendumul să fie considerat un succes.
Primarul a subliniat cu fermitate că „nu există niciun dubiu că acest referendum se va ține”, iar singura incertitudine rămâne sincronizarea cu alegerile prezidențiale. El a adăugat că a avut discuții cu Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL, care a inițiat un proiect de lege pentru organizarea referendumului în același timp cu alegerile prezidențiale. Andronache „era moderat optimist” că proiectul va fi aprobat și că referendumul va avea loc în următoarele două săptămâni, conform planificării.
Nicușor Dan a continuat să apere ideea centralizării atribuțiilor la nivelul Primăriei Generale, argumentând că acest lucru va asigura o mai bună gestionare a fondurilor și o eficiență sporită în administrarea Capitalei, oferind Bucureștiului o guvernare mai apropiată de modelele europene.