O frescă rară reprezentând-o pe Fecioara Maria, datând din perioada preiconoclastă (726-842), a fost recent descoperită într-o biserică bizantină de pe insula grecească Naxos. Descoperirea este considerată deosebită, având în vedere că, în timpul perioadei iconoclaste, majoritatea reprezentărilor religioase au fost fie distruse, fie ascunse sub straturi de var sau alte materiale.
Potrivit Basilica.ro, această frescă unică, parte a unui ansamblu mai vast de artefacte religioase de la Mănăstirea Panagia Drosiani, datează din secolul al V-lea și o înfățișează pe Maica Domnului într-un stil specific artei bizantine timpurii. Fresca a fost descoperită de Eforatul Antichităților din Ciclade, o ramură a Ministerului Culturii din Grecia, responsabilă cu protejarea patrimoniului cultural din această regiune.
Potrivit directorului eforatului, Demetrios Athanasoulis, care a făcut anunțul pe rețelele sociale, „Naxos are privilegiul de a păstra fresce de o importanță unică, care au fost create înainte de marea perioadă a iconoclasmului. Un exemplu tipic al acestei arte rare și emoționante este Fecioara Maria din fotografia care tocmai a fost scoasă la lumină de Eforatul Antichităților din Ciclade, în spatele straturilor de var care o acopereau.”
Descoperirea subliniază importanța continuării eforturilor de conservare și restaurare a patrimoniului cultural bizantin, mai ales în locuri istorice precum insula Naxos, unde relicvele religioase rămân un martor valoros al trecutului tumultuos al Imperiului Bizantin.