Un caz medical ieșit din comun a fost relatat de medicii de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, unde o pacientă, după un transplant hepatic, a intrat inexplicabil în comă și, împotriva așteptărilor medicilor, și-a revenit brusc după două săptămâni, într-un mod care a stârnit uimire. Femeia, asistentă medicală și fostă studentă la canto, a început să cânte imediat ce s-a trezit din comă, o situație pe care chiar medicii au catalogat-o ca fiind dincolo de puterea lor de înțelegere. „Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a subliniat Prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, referindu-se la acest eveniment remarcabil.
Pacienta intrată inexplicabil în comă după un transplant hepatic la Iași și-a revenit miraculos după două săptămâni și a început să cânte
Cazul a fost prezentat în detaliu de către Prof. dr. Cristian Lupașcu într-un interviu acordat Ziarului de Iași. Pacienta, o femeie din Bacău, fusese diagnosticată cu ciroză hepatică cauzată de hepatita C și a așteptat doi ani pentru a fi eligibilă pentru transplantul hepatic. Intervenția chirurgicală părea inițial un succes, însă la doar șase zile după operație, situația a luat o întorsătură dramatică. „Deși postoperator evoluția femeii era bună, la 6 zile după intervenție a intrat în comă. Nu mai răspundea la stimuli. Au fost realizate diverse investigații imagistice, au consultat-o cei mai buni neurologi din Iași, precum și un profesor de neurologie din SUA. Toți spuneau același lucru, că nu au mai văzut așa ceva și nu sunt speranțe ca pacienta să își mai revină. Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor. Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a relatat doctorul Lupașcu.
Deși șansele păreau inexistente, femeia a început să își revină încet. Procesul de recuperare corticală a fost gradual, iar un moment extraordinar s-a produs atunci când, în timp ce medicii nu mai sperau la o revenire completă a funcțiilor sale, pacienta a început să cânte. „Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a adăugat medicul, subliniind natura inexplicabilă a acestui caz.
Prof. Lupașcu a explicat în continuare cum, pe parcursul comăi, el a continuat să o viziteze zilnic și să încerce să comunice cu ea. „Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule, deschidea ochii, mișca degetele, dădea din cap, dar nu vorbea. Cel mai greu și-a revenit limbajul. Ne gândeam deja că nu o să mai vorbească și nu o să mai cânte niciodată. Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude. Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a rememorat emoționat medicul.
Chiar dacă revenirea pacientei a fost catalogată drept un miracol de către medicii implicați, Prof. Lupașcu a încercat să ofere o explicație științifică pentru acest fenomen. „Medical vorbind, probabil că a fost vorba de două lucruri. Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”, a precizat acesta.
Citește și: O tânără de 33 de ani din Timișoara s-a sinucis după ce a fost presată de angajator să revină la birou
În cele din urmă, pacienta a urmat un program intens de recuperare, incluzând exerciții de logopedie. Deși primele trei luni au fost dificile, evoluția ei a fost constantă, iar după un an, femeia putea să vorbească normal. „În momentul în care a rostit un LA minor ca un diapazon, am știut că își va reveni. Și așa a fost”, a încheiat medicul Lupașcu, arătând cum acest caz rămâne unul dintre cele mai uimitoare din cariera sa.