Un incident șocant a avut loc într-o editură din București, după ce o tânără de 27 de ani a murit în urma unui infarct suferit la serviciu. Martorii povestesc că, deși angajata a avut un prim episod de pierdere a cunoștinței la începutul zilei de lucru, conducerea companiei a refuzat să cheme o ambulanță sau să îi permită să plece acasă pentru a se odihni. Doar după al doilea leșin, șefii au decis să contacteze serviciile de urgență, însă intervenția a fost tardivă, iar tânăra a decedat. Tragedia ridică numeroase întrebări cu privire la responsabilitatea angajatorilor și la presiunile exercitate asupra angajaților în contextul revenirii la muncă în format fizic.
Acuzații grave după moartea unei tinere de 27 de ani în urma unui infarct la locul de muncă în București
Tânăra lucra de patru ani la o editură specializată în publicații academice, și alături de alți peste 100 de colegi, fusese chemată recent să revină la birou, după ce anterior lucrase în regim hibrid. Potrivit martorilor, această decizie a declanșat numeroase conflicte interne și a provocat un val de demisii, pe fondul unor nemulțumiri legate de presiuni și condiții stresante la locul de muncă. În dimineața fatidică, tânăra a avut primul episod de pierdere a cunoștinței în jurul orei 11:00, însă șefii nu au luat măsuri adecvate pentru a-i asigura asistență medicală. Ioana, o colegă a victimei, a relatat: „A leșinat și nimeni nu a chemat salvarea, pentru că ea și-a revenit. Dar nici nu a fost trimisă acasă.”
Situația s-a agravat în jurul orei 13:00, când tânăra a suferit un nou episod grav, prăbușindu-se efectiv de pe scaun. Martorii povestesc că fata a vomitat și nu mai putea respira, moment în care colegii au sunat la 112. „A căzut de pe scaun, efectiv. A leșinat. Și a căzut, a vomitat. Și după aceea colegii au chemat 112”, a spus un martor, confirmând că intervenția a venit prea târziu. Prima ambulanță sosită la fața locului nu avea medic, iar manevrele de resuscitare au fost preluate de un al doilea echipaj, care, în ciuda eforturilor, nu a reușit să o salveze pe tânără. Medicul a constatat decesul după o oră de încercări. Potrivit observatornews.ro, corpul neînsuflețit al fetei a fost transportat la Medicină Legală pentru autopsie, în vederea stabilirii cauzei exacte a morții. Martorii susțin că stresul și volumul mare de muncă ar fi contribuit semnificativ la decesul prematur al angajatei.
Tânăra nu prezenta probleme de sănătate cunoscute, iar colegii ei subliniază că presiunea la locul de muncă a crescut considerabil în ultima perioadă. După patru ani de lucru de acasă, revenirea la birou a generat tensiuni și suprasolicitare. Martora Ioana a detaliat că „Sunt rugați să facă și overtime care nu este plătit. Siliți mai mult. Acum se dau demisii în masă, iar acest deces este tot pe fond de oboseală și de stres.”
Moartea acestei tinere aduce aminte de un caz similar, petrecut recent la Timișoara, când o femeie de 33 de ani s-a sinucis după ce a fost chemată la birou, la sfârșitul lunii august. Și în acel caz, revenirea la munca fizică a fost asociată cu presiuni psihologice și condiții de muncă percepute drept umilitoare. Colegii angajatei decedate au menționat că solicitările manageriale din multinaționala în care lucra femeia erau extrem de dificile și că acestea au contribuit la gestul ei disperat.
Aceste două incidente tragice reflectă o realitate îngrijorătoare cu privire la presiunile exercitate asupra angajaților în contextul revenirii la muncă în format fizic. Sondaje recente arată că peste 80% dintre angajații care au lucrat de acasă sau în sistem hibrid în perioada pandemiei au fost solicitați să revină la birou, iar această tranziție pare să creeze probleme majore în multe companii. Reprezentanții editurii unde lucra tânăra de 27 de ani nu au oferit încă un punct de vedere oficial.