Marina Dohi, una dintre figurile emblematice ale jurnalismului românesc, a încetat din viață, pierzând lupta cu un cancer galopant. Cu o carieră impresionantă în presa scrisă, Marina a lăsat în urma sa o moștenire de necontestat în peisajul media din România. Retrasă din activitatea profesională în anul 2020, după o viață dedicată cu pasiune jurnalismului, Marina a continuat să fie o sursă de inspirație pentru cei din jurul ei, influențând generații de jurnaliști.
Marina Dohi a murit după o luptă cu un cancer galopant, lăsând în urma sa o moștenire jurnalistică de neuitat
De-a lungul carierei sale, a colaborat cu prestigioase publicații precum „Evenimentul zilei”, „Libertatea”, „Click!” și „Rețete și Vedete”. Cu un devotament aparte pentru domeniul educațional, Marina s-a remarcat prin capacitatea sa de a desluși și explica provocările sistemului de învățământ, formând în același timp tineri jurnaliști pe care i-a ghidat în tainele meseriei. Fosta sa colegă, Simona Ionescu, a evidențiat impactul Marinei asupra mediului jurnalistic: „Pe Învățământ era numărul 1 și a ajutat foarte mulți tineri ziariști să se perfecționeze și să înțeleagă sistemul educațional de-a lungul istoriei de 30 de ani de „libertate” în „noua democrație”. Și-a încheiat misiunea jurnalistică alături de mine, în 2023, lăsând în urmă articole diverse pe site-ul Rețete și Vedete. Dumnezeu să o aibă în pază!”.
Mesajele de condoleanțe nu au întârziat să apară, printre cele mai emoționante fiind cel al jurnalistului Dorin Chioțea, fost coleg al Marinei la Ringier timp de 14 ani. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a rememorat momentele unice petrecute alături de ea în redacția ziarului „Libertatea”, evidențiind umorul și energia pozitivă pe care le emana chiar și în cele mai dificile situații. „Marinuș s-a stins pe 11 septembrie, răpusă de un cancer galopant. Vreo 14 ani am fost colegi la Ringier. Era senioară printre mulți juniori, se mai lua de noi, dar mai ales ne scotea din belele. Nu exista VIP cu care să nu fi avut de-a face. Fără să fie vreodată șefa, era între liderii de facto ai redacției Libertatea. Genul, foarte rar azi, gata să scrie orice, să scoată subiecte din piatra seacă pe vremea când telefonia mobilă era doar pentru liderii lumii și internetul nu exista. Mereu era pusă pe glume, chiar și când o mai chinuia câte-un necaz. Scrisul Marinei avea umor și ironie, denota bucurie. Când lua atitudine nu biciuia, ci deschidea noi căi spre adevăr. Să aibă senin de-a pururi”, a scris Dorin Chioțea.
Viața și cariera Marinei Dohi rămân o dovadă vie a devotamentului și dedicării față de profesia de jurnalist, influențând într-un mod inconfundabil evoluția presei din România și lăsând în urma sa amintirea unei femei pline de curaj, talent și umor.