Conform unor surse iraniene citate de New York Times, Rusia a început să livreze Iranului echipamente de apărare aeriană și radare avansate. Această mișcare vine ca răspuns la o solicitare a autorităților de la Teheran și are loc în contextul vizitei la Teheran a fostului ministru rus al apărării, Serghei Șoigu. Actualul secretar al Consiliului Securității Rusiei, Șoigu, este un apropiat al președintelui Vladimir Putin și se află într-o vizită oficială pe fondul tensiunilor în creștere în Orientul Mijlociu. Aceste tensiuni s-au intensificat după ce Iranul a amenințat cu represalii împotriva Israelului pentru asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, săptămâna trecută la Teheran, informează i24News și Ynet, citate de AGERPRES.
În timpul întâlnirii de luni, noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian, a subliniat dorința Iranului de a întări relațiile cu Rusia, pe care a numit-o „partener strategic”. Pezeshkian a evidențiat rolul Rusiei în susținerea națiunii iraniene în perioade dificile, conform surselor media de stat din Teheran. De asemenea, Șoigu a confirmat disponibilitatea Rusiei de a coopera pe deplin cu Iranul în diverse domenii.
Criticile președintelui iranian față de Israel
Președintele Pezeshkian a criticat vehement acțiunile Israelului în Fâșia Gaza și asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, calificându-le drept „încălcări flagrante ale legilor și reglementărilor internaționale”. El a afirmat că pozițiile comune ale Iranului și Rusiei în favoarea unei lumi multipolare vor contribui la o securitate și pace mondială mai mare.
Acuzațiile Iranului
Iranul a acuzat Israelul de moartea lui Haniyeh, care a fost ucis miercurea trecută după ceremonia de învestire a președintelui Masoud Pezeshkian la Teheran. Cu toate acestea, guvernul israelian nu și-a asumat acest atentat, deși și-a asumat eliminarea lui Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al Hezbollah, într-un atac asupra unei clădiri din Beirut cu o zi înainte.
Problemele financiare ale Rusiei și dependența de dronele iraniene
„Rusia se confruntă cu probleme financiare și, deși menține legături economice și culturale cu Israelul, Moscova nu poate respinge cererea de ajutor a Iranului, deoarece se bazează în mare măsură pe dronele iraniene în războiul său din Ucraina”, a declarat un responsabil din cadrul unei companii israeliene de consultanță pe probleme de securitate și informații, citat de Ynet.
Moscova, care a sprijinit Hamas și aliații săi după atacurile comise de aceștia în sudul Israelului pe 7 octombrie, a condamnat asasinarea lui Haniyeh și a cerut evitarea acțiunilor care ar putea declanșa un război regional extins în Orientul Mijlociu, amintesc sursele media israeliene.
Legăturile strategice între Moscova și Teheran
Responsabili din serviciile de informații occidentale afirmă că legăturile dintre Moscova și Teheran reprezintă o cooperare strategică aprofundată, determinată de ofensiva rusă în Ucraina și dependența Rusiei de armele iraniene.