Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a declarat că se simte bine și nu are intenția de a renunța la poziția sa de șef al Bisericii Catolice, potrivit autobiografiei sale, „Hope”, lansată recent în peste 100 de țări. Cartea oferă detalii despre sănătatea sa, controversele din interiorul Bisericii și o „cutie albă” care conține documente legate de cazuri de abuz și corupție. Publicația Reuters, citată de Agerpres, subliniază că acest volum vine în contextul unei serii de provocări cu care se confruntă Biserica.
Citește și: Papa Francisc șochează din nou: ‘Cunosc mulți preoți homosexuali, care sunt evlavioși și respectă celibatul’
„Sunt bine. Realitatea este foarte simplă. Sunt bătrân”
Pontiful a afirmat în carte: „Sunt bine. Realitatea este foarte simplă. Sunt bătrân”. În ciuda utilizării frecvente a unui fotoliu rulant din cauza problemelor de sănătate, Papa Francisc a adăugat: „Biserica se conduce cu capul și cu inima, nu cu picioarele”. Suveranul pontif a suferit mai multe intervenții chirurgicale, inclusiv una în 2021 pentru diverticulită și alta în 2023 pentru o hernie, dar a precizat: „Nici măcar în zilele în care am suferit intervenții chirurgicale nu m-am gândit să-mi închei pontificatul”.
Cutia albă cu documente despre „cazuri dificile și dureroase”
În carte, Francisc povestește despre o „cutie albă” primită de la Papa Benedict al XVI-lea, care conținea documente referitoare la „cazuri de abuz, corupție, afaceri întunecate, fapte greșite”. Pontiful a relatat: „Mi-a dat o cutie mare albă. Documente referitoare la cele mai dificile și dureroase situații. Cazuri de abuz, corupție, afaceri întunecate, fapte greșite. Totul este aici”, precizând că i s-a spus: „Acum este rândul tău să te ocupi de asta”. Francisc a adăugat că s-a simțit „chemat să-și asume responsabilitatea pentru tot răul comis de anumiți preoți”.
Decizia privind binecuvântarea pentru cuplurile de același sex
Cartea abordează și decizia din 2024, care permite preoților să binecuvânteze, în anumite cazuri, cuplurile de același sex. Aceasta a generat reacții diferite în interiorul Bisericii, mai ales în rândul episcopilor din Africa, care au refuzat să o implementeze. Francisc a subliniat în carte: „Oamenii sunt cei care sunt binecuvântați, nu relația dintre ei. Toți cei care fac parte din Biserică sunt invitați (pentru binecuvântare), inclusiv cei divorțați, homosexualii și persoanele transgender”.
Publicarea cărții și temele abordate
Editura italiană Mondadori a precizat că Francisc intenționa inițial să lanseze această carte după moartea sa, dar a decis să o publice în timpul Anului Sfânt Catolic, care se concentrează pe tema speranței. În volum, papa relatează despre copilăria sa din Buenos Aires, cariera sa în Argentina și momentele importante ale conducerii Bisericii, fără a evita subiectele sensibile care au marcat pontificatul său.