În debutul noului an universitar 2024-2025, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de binecuvântare adresat tuturor studenților și cadrelor universitare din România, evidențiind rolul esențial al educației în formarea tinerilor. Mesajul său cuprinde atât o binecuvântare spirituală, cât și un îndemn pentru colaborare între Biserică și instituțiile de învățământ, subliniind necesitatea unei abordări integrate între teologie și știință, pentru a contura o educație solidă bazată pe valori morale și spirituale.
Citește și: Ministerul Educației a comunicat data susținerii examenului de definitivat pentru anul școlar 2024-2025
Patriarhul Daniel a binecuvântat începutul anului universitar 2024-2025, încurajând cooperarea între Biserică și Universitate pentru formarea tinerilor
Patriarhul a insistat asupra importanței păstrării unui dialog activ între Biserică și Universitate, două instituții fundamentale pentru societatea românească. Acesta a subliniat faptul că, prin cooperarea dintre ele, tinerii pot fi ghidați să înțeleagă și să aprecieze valorile creștine și să contribuie la promovarea unei etici sociale care să susțină păstrarea și îmbogățirea moștenirii spirituale și culturale a țării. În acest sens, Preafericitul Părinte Daniel a declarat: „La începutul anului universitar 2024-2025, adresăm un mesaj de binecuvântare tuturor studenților și profesorilor din învățământul universitar și postuniversitar, dorindu-le mult ajutor de la Dumnezeu în activitatea de studiere, cercetare și aprofundare a valorilor spirituale și științifice.”
Patriarhul a adus în discuție și parabola semănătorului, evidențiind faptul că educația creștină trebuie să cultive nu doar cunoștințe, ci și suflete, comparând procesul de formare intelectuală și spirituală cu rodirea pământului. „Pământul rodește de la sine: mai întâi pai, apoi spic, apoi grâu deplin în spic” (Marcu 4, 26-28), a subliniat acesta, evidențiind rolul profesorilor în formarea studenților. În continuare, el a subliniat faptul că educația creștină își propune să modeleze tinerii după modelul oferit de Domnul Iisus Hristos, pentru ca aceștia să devină oameni înțelepți și plini de har.
Un alt punct central al mesajului a fost apelul făcut tinerilor pentru a se implica activ în viața comunităților lor. Patriarhul a subliniat că Biserica Ortodoxă Română, prin diverse proiecte adresate tinerilor, precum Întâlnirile Tinerilor Ortodocși sau activitățile desfășurate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (A.S.C.O.R.), oferă un sprijin important pentru dezvoltarea spirituală și socială a tinerilor. El a afirmat: „Patriarhia Română, prin proiectele adresate tinerilor, propune și susține refacerea legăturii tinerilor cu o comunitate vie, mărturisitoare și rugătoare, în vremuri provocatoare, atât pentru suflet, cât și pentru trup.”
Citește și: ȘOCANT! Noile manuale de clasa a V-a incită la distrugerea familiei: copiii sunt învățați să fugă de acasă
În încheiere, Preafericitul Părinte Daniel a subliniat importanța pastorației și a îngrijirii bolnavilor, temă centrală a Anului omagial 2024, și a reamintit faptul că tinerii sunt o binecuvântare pentru întreaga societate, fiind esențiali în formarea și susținerea valorilor fundamentale ale Bisericii și ale comunității. „Cu prilejul noului an universitar 2024-2025, ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Izvorul vieții și al înțelepciunii, să-i binecuvinteze pe toți studenții, profesorii și părinții, întru mulți și rodnici ani!”