Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adus duminică o lumină nouă asupra Pildei samarineanului milostiv, subliniind că adevărata valoare umană rezidă în capacitatea de a iubi milostiv. În cadrul predicilor sale la Paraclisul Reședinței Patriarhale, a interpretat călătoria de la Ierusalim spre Ierihon ca fiind simbolul „degradării naturii umane prin înstrăinarea față de Dumnezeu”, relatează basilica.ro.
Patriarhul Daniel și înțelepciunea veșnică a iubirii milostive
Detaliind povestea samarineanului milostiv, Părintele Patriarh a evidențiat contrastul dintre acesta și atitudinea formalistă a preotului și a levitului din Legea veche, care, evitând contactul cu rănitul, au dat prioritate ritualurilor în locul iubirii și milostivirii.
El a amintit că învățătorul de Lege, inițial critic față de Hristos, a fost forțat să recunoască că samarineanul, un străin disprețuit de iudei, devine un exemplu de „aproape” prin actul său de milostivire. Patriarhul Daniel a punctat că această parabolă evidențiază importanța bunătății inimii peste manifestările exterioare ale credinței, în contextul unei ostilități istorice între iudei și samarineni.
„Câtă iubire milostivă are omul în sine, atât este de om. Criteriul adevăratei valori a umanului este iubirea față de semeni”, a afirmat Patriarhul Daniel, accentuând că adevărata iubire este cea „smerită și milostivă”.
El a continuat prin a explica rolul Bisericii, văzută ca „casă de oaspeți” în povestea biblică, subliniind misiunea sa de a oferi ajutor necondiționat. Patriarhul a evidențiat, de asemenea, crearea spitalelor și a altor instituții filantropice ca manifestări ale iubirii milostive creștine, inspirate de exemplul Bunului samarinean.
Citește și: În Pantelimon se construiește o nouă biserică. Paraclisul situat la demisol a fost sfințit de PS Veniamin
În final, Patriarhul Daniel a accentuat importanța de a pune în practică învățăturile Scripturii prin fapte concrete de milostivire, îndemnând la implicare activă atât la nivel personal, cât și instituțional în ajutorarea celor în suferință.