Un număr impresionant de peste o sută de mii de pelerini s-au reunit în acest an la Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou din București, transformând evenimentul într-un simbol al devotamentului religios și al credinței creștine. Credincioșii sosiți din toate colțurile țării au avut ocazia de a se închina la Sfintele Moaște, profitând de o vreme favorabilă care a încurajat participarea unui număr aproape record de persoane. Printre aceștia s-au numărat numeroase familii și copii, fapt care, după cum a precizat Preotul Adrian Agachi, consilier patriarhal coordonator al Biroului de presă al Patriarhiei Române, „ne-au bucurat sufletul, văzându-i încă de mici crescuți, practic, în credința creștină și un număr aproape record de pelerini.”
Peste o sută de mii de pelerini au participat la pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, în București
Pelerinajul, care continuă până luni, este însoțit de un efort susținut al autorităților și voluntarilor pentru asigurarea condițiilor optime de desfășurare. Moaștele vor fi readuse în Catedrala Patriarhală spre seară, în funcție de fluxul pelerinilor care așteaptă la rând. Consilierul patriarhal a exprimat aprecierea sa pentru implicarea activă a instituțiilor locale, menționând: „Datorăm deosebite mulțumiri multor autorități, Primăriei Generale, Primăriei Sectorului 4, în primul rând, Brigăzii Rutiere a Municipiului București, Poliției Locale, Serviciului de Ambulanță, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și multor altor persoane binevoitoare care au susținut buna lucrare a autorităților, astfel încât pelerinajul să se desfășoare în condiții foarte bune, foarte primitoare.”
Alături de sprijinul instituțional, aproape 300 de tineri voluntari au vegheat neobosit, zi și noapte, la buna desfășurare a pelerinajului, răspunzând nevoilor participanților și menținând ordinea. „De asemenea, mulțumim în mod deosebit voluntarilor care au participat în această perioadă de timp, foarte mulți tineri care ne-au fost alături, aproape 300 de tineri care au vegheat aici, zi și noapte, la buna desfășurare a pelerinajului și de asemenea, bineînțeles, tuturor celor care s-au rugat în această perioadă de timp, cu multă răbdare, păstrând bună rânduială în tot ceea ce au făcut,” a adăugat Preotul Adrian Agachi pentru Trinitas TV.
Prezența la București a capului Sfântului Lazăr, adus special din Cipru, a sporit numărul pelerinilor și semnificația evenimentului. Sărbătoarea a atins un moment de intensă însemnătate religioasă duminică dimineața, când Patriarhul României, împreună cu Arhiepiscopul Ciprului și alți ierarhi, au oficiat Sfânta Liturghie. Cu această ocazie, la finalul slujbei de hram a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Macarie Protopsaltul, marcând o încheiere solemnă a sărbătorii în calendarul ortodox.