Într-un episod recent din seria neoficială „Comentarii de pe marginea societății digitale”, Lucian Mîndruță ne oferă o mostră de satiră digitală care pare să fi pierdut contactul cu realitatea cotidiană a cetățeanului de rând. Să încercăm să țesem un preambul care să contrasteze lumea idealizată a lui Mîndruță cu realitatea concretă a celor care trăiesc departe de efervescența urbană, în ritmuri dictate de nevoi mai presante decât cele ale libertății financiare virtuale.
Sub masca ironiei lui Mîndruță: o Românie nevăzută, între like-uri și lupta zilnică pentru supraviețuire
Pe o parte a baricadei, avem un comentariu care se vrea a fi o pilulă de râs cu gust amar, îndreptată spre o clasă despre care se presupune că ar suferi de o paranoia injustificată față de utilizarea cash-ului. Pe de altă parte, trăim într-o țară unde bătrâni care abia navighează prin labirintul pensiilor lor mizere sunt acum forțați să îmbrățișeze o realitate digitală care le este străină. Nu pentru că ar alege-o, ci pentru că, într-o societate care avansează inexorabil către digitalizare, nu le este oferită o altă opțiune.
Citește și: Moise Guran, batjocorește grija românilor legată de limitarea cash-ului
Mîndruță își permite luxul de a considera că plățile digitale sunt un non-problemă, în timp ce mulți bătrâni privesc cu neliniște la un POS ca la un obiect extraterestru. Sunt aceiași bătrâni care, cu mâini tremurânde, numără fiecare leuț și pentru care ideea de a plăti fără să simtă banii în mână este o sursă de stres, nu un subiect de glumă pe rețelele sociale.
Să fie oare vorba despre o eludare a empatiei sau pur și simplu o orbire voluntară față de segmente ale populației care nu au nici măcar luxul de a se întreba dacă vor mai putea să plătească cash, ci cum vor putea să supraviețuiască într-o lume care le cere să se adapteze la tehnologii pe care nu le înțeleg și care nu le-au fost niciodată explicate?
Într-un preambul care prezintă această realitate, ar trebui să subliniem nu doar discrepanța dintre gluma proastă a lui Mândruță și realitatea vârstnicilor care trăiesc la marginea societății informatizate, ci și eșecul nostru colectiv de a acorda atenție și respect acestui decalaj. Nu este doar o chestiune de a plăti digital sau nu, ci una de a recunoaște că trecerea la un astfel de sistem are un impact profund și adesea îngrijorător asupra populației.
Iată ce scrie Lucian Mîndruță pe Facebook:
Nu stiu daca ati observat paradoxul:
Cu cat esti mai sarac, cu atat ti-e mai teama ca n-o sa te mai lase astia sa platesti cash.
Sunt oameni care nu castiga pe luna cat e limita aia, dar care sunt psihizati de ea si dau share la foc continuu la meme si postari indignate.
Sunt oameni care muncesc de dimineata pana seara, program fix, somn, munca, mancare, somn, munca, mancare, si care, in putinul timp liber ramas se ingrijoreaza ca-si pierd libertatea perfect inexistenta si in acest moment!
E ca si cum s-ar interzice tuica din nuca de cocos.
Mersul pe apa. Cresterea cozii, ca la maimutze. Cititul cartilor de Balzac. Mersul la Filarmonica…
Chill out, people.
Nu exista niciun risc sa fiti controlati prin banii vostri.
Pentru ca nimeni nu poate face concurenta celui mai mare stapan de sclavi din lume:
Ignoranta!
Citește și: Umilință pentru Irina Loghin, icoana muzicii populare. A fost forțată să părăsească scena la Iași!