Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului aduce în atenția publică detalii suplimentare privind Leașcu Petrică și evoluția sa în cadrul bisericii:
În anul 2009, în momentul demisiei sale din preoție, Leașcu Petrică a părăsit țara, lăsând parohia în urmă cu o datorie considerabilă de peste 800.000 RON (8 miliarde de lei vechi). Această sumă impresionantă a creat o povară financiară semnificativă pentru unitatea de cult și a avut consecințe negative asupra comunității.
Petrică Leașcu: Drumul Controversat al unui Preot și Impătimit al Jocurilor de Noroc
De asemenea, comunicatul aduce în atenție o patimă mai veche a lui Petrică Leașcu, anume jocurile de noroc, care au fost în centrul preocupărilor sale financiare și personale. Această dependență a contribuit la dezastrul financiar și la instabilitatea sa, fapt ce nu a fost menționat în materialul inițial.
În ciuda acestor aspecte problematice, comunicatul subliniază faptul că, vreme de mai mulți ani, familia Leașcu a beneficiat de susținere din partea eparhiei, cu binecuvântarea ierarhului. Totuși, revenirea lui Petrică Leașcu în țară și reluarea activității sale în construcții au fost marcate de eforturile de a-și acoperi pasiunea pentru jocurile de noroc, subliniind un ciclu periculos pe care acesta pare să-l perpetueze.
Aceste informații completează tabloul asupra vieții și acțiunilor lui Leașcu Petrică, evidențiind aspecte importante pentru o înțelegere cât mai obiectivă a situației. Comunicatul reafirmă angajamentul Arhiepiscopiei de a analiza activitatea fiecărui membru al administrației eparhiale, oferind asigurarea că vor fi furnizate detalii ulterioare în legătură cu această chestiune.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a publicat următorul comunicat pe propria pagină Facebook
”Cu riscul de a provoca mai multe comentarii, se cuvin și se impun câteva precizări:
1. În anul 2003, Leașcu Petrică primește, prin hotărârea luată în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial, numirea în postul de paroh la Parohia Hârja, Protopopiatul Onești. În materialul realizat în urma unor insistente provocări, artizanul marilor dezvăluiri nu ne spune când, cui, dacă sau cât a dat pentru numirea sa.
În anul 2009, după mai multe nereguli legate de fapte pe care acum le condamnă, Leașcu Petrică lasă la Protopopiatul Onești ,,Demisia din preoție” și fuge din țară, abandonând familia la casa parohială, lăsând unitatea de cult cu o datorie de peste 800.000 RON (8 miliarde de lei vechi).Vreme de zece ani, cu binecuvântarea ierarhului, familia a avut locuință, doamna preoteasă a fost angajată asistent medical la Așezământul social, iar ea și cei patru copii au primit în mod constant ajutor și protecție cu fonduri de la eparhie.
Cercetat pentru fapte penale în mai multe dosare, Petrică Leașcu revine în țară, reia activitatea cu ,,firma de construcții” și vreme de mai mulți ani reușește să-și asigure sumele necesare pentru o patimă mai veche legată de jocurile de noroc și de dezastrul în care acestea te pot duce.
Revine în atenția opiniei publice odată cu protestul organizat la București, când realizează că nu mai poate beneficia de avantajele unui ,,sistem corupt” din care a făcut parte integrantă și se erijează în ,,justițiar”, un alt joc, la fel de murdar, în speranța unor avantaje financiare.2. ,,Investigator” cu identitate reală, sau avertizor de integritate, cum îi place să se prezinte, exagerat de provocator și insistent, ajunge la Centrul eparhial Roman și cere iertare și milă. Primește îmbisericire la o parohie din Protopopiatul Onești. Aici s-a greșit. Dacă era deferit judecății Consistoriului eparhial, putea fi depus din slujire, sau caterisit.
Regretăm cele întâmplate, va fi analizată activitatea fiecărui membru din administratia eparhială și vom reveni cu detalii.”
Citește și: Pr. Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, demis după ”investigația” Recorder