Într-o lume marcată de conflict și alienare, mesajul de iubire și frumusețe divină transmis de părintele Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, reamintește de valorile perene care transcend violența și urâțenia ce par să domine realitatea contemporană. Citând cuvintele Sfântului Dionisie Areopagitul, părintele Agachi subliniază că „Dumnezeu este lăudat de sfinții cuvântători și ca Frumos, și ca Frumusețe, și ca Iubire, și ca Iubit și prin toate celelalte numiri dumnezeiești cuvenite frumosului, de frumusețe Făcător și plin de har”. În acest context, frumusețea devine nu doar un ideal estetic, ci o cale spirituală de redescoperire a armoniei divine, care ne învață cum să-L căutăm pe Cel care a creat tot ce este frumos și ne înconjoară în toate momentele simple, dar pline de har, din viața noastră.
Preot Adrian Agachi
”„Dumnezeu este lăudat de sfinții cuvântători și ca Frumos, și ca Frumusețe, și ca Iubire, și ca Iubit și prin toate celelalte numiri dumnezeiești cuvenite frumosului, de frumusețe Făcător și plin de har” (Sf. Dionisie Areopagitul).
În lumea actuală în care oamenii au ajuns să-și vorbească unii altora mai mult prin ororile războiului și violenței decât prin gesturi pașnice, în care urâtul și mediocritatea domină suprafața lucrurilor și în care suntem tot mai înstrăinați prin ceea ce gândim, simțim și spunem, ne mai rămâne această alternativă nemuritoare a redescoperirii Frumuseții.
În mesele luate împreună în familie, în rugăciunile șoptite împreună înaintea icoanelor, în meditarea tăcută la apus de soare a unui peisaj creat de Cel necreat, în strângerea delicată a mâinii unui bolnav, în acel rămas-bun înlăcrimat și totuși plin de nădejde față de cel care pleacă să se întâlnească împreună cu Dumnezeu…
În toate există harul Frumuseții veșnice. Trebuie doar să învățăm cum să-L căutăm pe Cel Ce a creat frumusețea și este Frumusețe.
Pentru că „Frumusețea va mântui lumea” (Dostoievski). Și ne va întări sufletește când ne lovim de toată suferința, durerea și necazurile lumii acesteia…”