Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Pr. Dan Damaschin: Să nu vă temeți să vorbiți oamenilor de Dumnezeu! Să nu vă fie rușine să spuneți că Dumnezeu este cu voi

Foto: Facebook / Preot Dan Damaschin

Părintele Dan Damaschin ne vorbește despre puterea prieteniei adevărate în numele lui Dumnezeu și despre modul în care aceasta ne ajută să scăpăm de boli și păcate. Reflecția sa este inspirată de Evanghelia Duminicii a 6-a după Rusalii, în care Iisus vindecă slăbănogul din Capernaum. Părintele ne reamintește că păcatele aduc suferință, iar adevărata prietenie, fundamentată pe credință și iubire divină, aduce pace și bucurii nepieritoare.

Citește și: ÎPS Teodosie, sfaturi importante: Plăcerile trupești între soți, doar de două ori pe săptămână, interzise în post și sărbători

Părintele Dan Damaschin:

EVANGHELIA VIEȚII

Prietenia în numele lui Dumnezeu ne ajută să scăpăm de boli și de păcate.

Duminica a 6-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum) Matei 9, 1-8

„În vremea aceea, intrând în corabie, Iisus a trecut marea şi a venit în cetatea Sa. Şi, iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Şi Iisus, văzând credința lor, a zis slăbănogului: Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Dar unii dintre cărturari ziceau în sinea lor: Acesta hulește. Şi Iisus, știind gândurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetați rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne? A zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Ridică-te şi umblă? Dar, ca să știți că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Ridică-te, ia-ți patul şi mergi la casa ta. Şi ridicân¬du-se, s-a dus la casa lui. Iar mulțimile, văzând acestea, s-au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, Care dă oamenilor asemenea putere.”

Duminica aceasta, prin Sfânta Evanghelie, Domnul Hristos vine să ne învețe două lucruri importante din viața noastră. Mai întâi de toate, faptul că păcatele noastre, indiferent de modul în care le-am gândi, le-am discuta sau le-am săvârși, aduc durere, boală și suferință.

În al doilea rând, prietenia noastră cu Dumnezeu, cu sfinții sau cu cei din jurul nostru, în numele lui Dumnezeu, este singura prietenie cu adevărat valabilă în viața aceasta, aducătoare de pace și bucurii nepieritoare. Restul este înșelare, durere și lepădare de Dumnezeu.

Citind cu atenție fragmentul evanghelic de mai sus remarcăm că cei patru prieteni îl aduc pe slăbănog în fața lui Hristos cu un efort foarte mare, apoi, după ce vede credința lor, Hristos îi iartă păcatele, dar dă piept cu viclenia mai marilor evreilor, care, în loc să se bucure, că bolnavul a ajuns în fața lui Iisus de la care va lua vindecare, aceștia încep să-l judece pe Mântuitorul, spunând că nu are dreptul să se comporte ca un trimis al lui Dumnezeu și să îi ierte bolnavului păcatele. În cele din urmă Domnul Iisus Hristos nu numai că-i iartă păcatele, dar îl și vindecă pe acesta de paralizie.

Constatăm de aici faptul păcatele noastre aduc durere, boală, suferință și moarte. Cu câteva săptămâni în urmă opinia publică a fost asaltată de discuții aprinse pornite de la o afirmație a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, care spunea că boala este o urmare a păcatului, ceea ce este un adevăr scripturistic, din câte vedeți. În acest context, cei îndepărați de Dumnezeu, au declanșat o isterie generală cu privire la această afirmație, aducând în discuție bolile și suferințele sfinților, ori ale copiilor, care, la prima vedere, sunt văzute ca suferințe pe care Dumnezeu le scapă de sub control, său dacă ne îndreptăm spre bolile genetice, acuzatorii de serviciu nu se feresc să dea vina pe Dumnezeu.

De fapt, nimic nou sub soare, chiar de la Adam, care, prins fiind cu minciuna în Grădina Raiului, nici nu se gândește să-și asume greșeala, ci alege să dea vina pe Eva.

În general, diavolul, adevăratul dușman al nostru, în loc să ne lase să venim cu smerenie la Dumnezeu, să-i cerem iertare și ajutor în necazurile noastre și ale celor dragi, nu face altceva decât să ne instige să dăm vina pe alții și să cădem și în păcatul mândriei, ridicându-ne împotriva lui Dumnezeu.

Adevărata logică a credinței creștine este cea prin care orice om, în smerenie și pocăință, oricât de grava ar fi boala sa, a copilului sau a părintelui, dobândește harul lui Dumnezeu, care poate șterge acea „nedreptate” din viața noastră și poate repara stricăciunea adusă firii, îngăduită de Dumnezeu pentru păcatele noastre.

Este foarte ușor să dăm vina pe Dumnezeu, pe vrăjile ce le fac alții sau pe răutatea lumii, care aduc asupra noastră nenorociri, dar noi, creștinii, trebuie să ne căim și să ne smerim ca să ne fie iertate păcatele și găsim izbăvire de necazuri. Cu Dumnezeu alături găsim mereu soluții în încercări și izbăvire din necazuri.

Pentru a recapitula această temă fundamentală a credinței creștin-ortodoxe, trebuie să vedem în orice boală, nu doar mersul firesc al vieții, ci o cale prin care suntem chemați la smerenie și la a ne apropia de Hristos. Dumnezeu dă copilului și tuturor celor nevinovați puterea de a trece prin suferință, iar nouă și tuturor celor împovărați de păcate ne dă gând de pocăință. Ne asumăm gândul pocăinței smerite? Dacă da, atunci cu Hristos Domnul, împreună putem birui orice încercare și semăna în jurul nostru lumină și bucurie.

Nu în ultimul rând trebuie să accentuez astăzi și valorea prieteniilor drepte în fața celor nedrepte, în special pentru cei mai tineri. Uitați-vă cum cei patru prieteni ai paralizatului păcătos, îl iau și îl duc la Hristos, iar Domnul, văzând credința lor, îl iartă și îl vindecă pe acesta.

Ce înseamnă asta, dragilor? Că adevărata prietenie este cea care îți vrea cu adevărat binele.

Iar binele nu înseamnă păcatul săvârșit în gașcă (beții, curvii, hoții, bătăi, droguri etc.) sau făcând orice lucru ilegal, ci să faci bine înseamnă să te bucuri și să dăruiești cu Dumnezeu lângă tine. Este foarte important să fim lângă prietenii adevărați și să avem aproape prieteni iubitori de Dumnezeu.

Cred că cu toții am fost la un moment dat trădați de prietenii noștri. De ce a existat trădare din partea unui prieten? Pentru că nu a fost Dumnezeu în acea relație. Dacă totuși aveți prietenii unde aveți idei și intere comune, dar Dumnezeu nu e dorit a fi prezent acolo, să știți că El ne dă pârghii, pentru a face acea prietenie frumoasă.

Adu-l pe prietenul tău lângă Dumnezeu! Cum? Cu rugăciune, cu exemplul unei credințe frumos mărturisite și cu ajutorul altor prieteni credincioși. Iar atunci când roadele întârzie să apară trebuie să știm că are Domnul planul Său cu fiecare suflet și mult mai bine ne va fi fără acea prietenie aducătoare de rele.

Să nu vă temeți să vorbiți oamenilor de Dumnezeu! Să nu vă fie rușine să spuneți că Dumnezeu este cu voi, pentru că dacă vreți, și țineți la acei prieteni, trebuie să-i aveți cu Dumnezeu în viața voastră!

Să ne dea bunul Dumnezeu tuturor sănătate, multă credință, multă căință și smerenie și tot ce-i de folos în viața noastră! Amin!

Citește și: Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Ghighiu: Monahia Cipriana dezvăluie minunile care au schimbat viețile famililor fără speranță

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Externe

Atacurile recente din regiunea Kursk au adus din nou în discuție vulnerabilitatea patrimoniului cultural și religios în fața conflictelor armate, după ce un lăcaș...

Externe

O sculptură provocatoare a fost expusă recent la Toulouse, Franța, declanșând reacții puternice și dezbateri aprinse. Lucrarea artistului James Colomina, intitulată „Silentium”, adresează acuzațiile...

Spiritualitate

La vârsta de 74 de ani, părintele Iova Megheleș, un slujitor devotat și respectat al comunității ortodoxe din județul Caraș-Severin, s-a mutat la cele...

Social

După ani de eforturi neobosite și mobilizare comunitară, visul lui Mihai Neșu, fostul fotbalist internațional, a prins viață prin finalizarea Centrului de recuperare „Sf....

Spiritualitate

Într-o recentă intervenție la Radio Dobrogea, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat de un ascultător despre rolul rugăciunilor în gestionarea depresiei, un subiect...

Spiritualitate

Într-o reflecție profundă și înălțătoare, Părintele Ioan Istrati ne împărtășește o viziune plină de lumină și spiritualitate despre relația sa cu îngerul păzitor. Acesta...

Spiritualitate

Părintele Claudiu Banu, parohul Bisericii Sfântul Mina din Constanța, a făcut cunoscută trecerea la cele veșnice a preotului Viorel Picu, un slujitor devotat al...

Spiritualitate

Într-o evocare plină de respect și emoție, părintele Ioan Istrati descrie neobositul devotament al lui ÎPS Teodosie, care, de-a lungul anilor, a devenit un...