Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete culinare

Pr. Efrem Bandarica, bucătarul Mănăstirii Dervent, ne prezintă rețeta delicioasă de dulceață de pepene galben sau cum se spune la Niculițel, CAUNE

Foto: Facebook, Efrem Bandarica

Părintele Efrem Bandarica, bucătarul Mănăstirii Dervent din Constanța, ne încântă cu o rețetă tradițională de dulceață de pepene galben, cunoscută în Niculițel ca „Caune”. Această delicatesă, preparată cu ingrediente simple și naturale, aduce aroma și gustul verii în borcane, păstrând tradiția și pasiunea pentru bucătăria autentică.

Părintele Efrem Bandarica

Citește și: Pr. Sorin Croitoru, răspuns ferm: „Cum poți să pui o întrebare atât de imbecilă unui slujitor al Altarului?!”

Părintele Efrem Bandarica: Dulceață de pepene galben sau cum se spune la Niculițel, CAUNE.

„Ingrediente:

  • 3 kilograme miez de pepene galben tăiat cubulețe(fără semințe),
  • Suc de la 2 lămâi,
  • 2 kilograme de zahar,

4 -5 frunze de mușcată parfumată ( Indrușaim).

Mod preparare:

Spălăm pepenii, curățăm de coajă si de seminte, apoi ii tăiem in cubulețe. Peste cubulețele tăiate se adaugă zeama de lamâie și se lasă deoparte pentru 25 minute. Pepenele isi va pastra culoarea frumoasa! si cubuletele se vor intari usor. După cele 25 minute, adăugăm zahărul peste cuburile de pepeni și lăsăm 12 ore la macerat. Amestecăm foarte ușor cu ajutorul unei spatule de silicon, de 4 – 5 ori pana se va topi tot zaharul, rezultând un sirop destul de gros.

După cele 12 ore, vom scoate cu o spumieră din sirop cuburile de pepene, pe care le vom așeza pe un platou sau tava. Siropul obținut, îl vom pune la fiert la flacără potrivită. Când siropul va începe să se lege, adăugăm bucațile de pepene cu tot cu sucul de lămâie in care au stat. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 15 minute din momentul in care da in clocot, timp in care amestecam sa nu se lipeasca.

Se va forma la suprafață o spumă pe care o vom inlătura cu ajutorul unei spumiere.Daca o lasam prea mult la fiert siropul se va carameliza. După ce dulceața incepe să scadă și a fiert, o vom da de pe foc, apoi lasăm pentru câteva minute la răcorit. (Adăugați la fiecare borcănel câte o frunză de mușcată parfumată!) Punem dulceața in borcănele, le capsăm străns, apoi le vom depozita intr-un spațiu răcoros.

Citește și: Astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului! De ce cu o zi mai devreme?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Într-o mișcare care sfidează orice aparență de neutralitate religioasă, reprezentanții Bisericii Evanghelice din România au ieșit public cu un apel alarmist și politic, chemând...

Actualitate

O întâmplare revoltătoare a avut loc în toiul nopții, în Huși, acolo unde un bărbat a încercat să pătrundă prin efracție în biserica Parohiei...

Social

Într-o nouă postare pe rețelele sociale, Bianca Drăgușanu s-a plâns că, deși a mers cu intenții bune la biserică pentru a aprinde o lumânare,...

Actualitate

După ce au participat împreună la slujba religioasă de duminică, Călin Georgescu și soția sa, Cristela, s-au prezentat la urne, moment în care au...

Actualitate

Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai apreciați și ascultați duhovnici ai României contemporane, se confruntă cu una dintre cele mai dureroase încercări ale...

Spiritualitate

Episcopia Oradiei a anunțat miercuri că fostul preot Ciprian-Romeo Mega a fost caterisit, în urma finalizării procedurilor canonico-disciplinare desfășurate în cadrul Consistoriului Eparhial. Hotărârea...

Actualitate

Un val de durere și consternare a cuprins întreaga comunitate ortodoxă din județul Sălaj, după ce părintele Ioan Simion Ciutre, în vârstă de 37...

Spiritualitate

O pierdere dureroasă îndoliază comunitățile din satele Pojorta și Mândra, acolo unde zeci de ani credincioșii și-au găsit sprijinul duhovnicesc în vocea blândă și...