Părintele Efrem Bandarica, bucătarul Mănăstirii Dervent din Constanța, ne încântă cu o rețetă tradițională de dulceață de pepene galben, cunoscută în Niculițel ca „Caune”. Această delicatesă, preparată cu ingrediente simple și naturale, aduce aroma și gustul verii în borcane, păstrând tradiția și pasiunea pentru bucătăria autentică.
Părintele Efrem Bandarica: Dulceață de pepene galben sau cum se spune la Niculițel, CAUNE.
„Ingrediente:
- 3 kilograme miez de pepene galben tăiat cubulețe(fără semințe),
- Suc de la 2 lămâi,
- 2 kilograme de zahar,
4 -5 frunze de mușcată parfumată ( Indrușaim).
Mod preparare:
Spălăm pepenii, curățăm de coajă si de seminte, apoi ii tăiem in cubulețe. Peste cubulețele tăiate se adaugă zeama de lamâie și se lasă deoparte pentru 25 minute. Pepenele isi va pastra culoarea frumoasa! si cubuletele se vor intari usor. După cele 25 minute, adăugăm zahărul peste cuburile de pepeni și lăsăm 12 ore la macerat. Amestecăm foarte ușor cu ajutorul unei spatule de silicon, de 4 – 5 ori pana se va topi tot zaharul, rezultând un sirop destul de gros.
După cele 12 ore, vom scoate cu o spumieră din sirop cuburile de pepene, pe care le vom așeza pe un platou sau tava. Siropul obținut, îl vom pune la fiert la flacără potrivită. Când siropul va începe să se lege, adăugăm bucațile de pepene cu tot cu sucul de lămâie in care au stat. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 15 minute din momentul in care da in clocot, timp in care amestecam sa nu se lipeasca.
Se va forma la suprafață o spumă pe care o vom inlătura cu ajutorul unei spumiere.Daca o lasam prea mult la fiert siropul se va carameliza. După ce dulceața incepe să scadă și a fiert, o vom da de pe foc, apoi lasăm pentru câteva minute la răcorit. (Adăugați la fiecare borcănel câte o frunză de mușcată parfumată!) Punem dulceața in borcănele, le capsăm străns, apoi le vom depozita intr-un spațiu răcoros.”
Citește și: Astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului! De ce cu o zi mai devreme?