Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete culinare

Pr. Efrem Bandarica, bucătarul Mănăstirii Dervent, ne prezintă rețeta delicioasă de dulceață de pepene galben sau cum se spune la Niculițel, CAUNE

Foto: Facebook, Efrem Bandarica

Părintele Efrem Bandarica, bucătarul Mănăstirii Dervent din Constanța, ne încântă cu o rețetă tradițională de dulceață de pepene galben, cunoscută în Niculițel ca „Caune”. Această delicatesă, preparată cu ingrediente simple și naturale, aduce aroma și gustul verii în borcane, păstrând tradiția și pasiunea pentru bucătăria autentică.

Părintele Efrem Bandarica

Citește și: Pr. Sorin Croitoru, răspuns ferm: „Cum poți să pui o întrebare atât de imbecilă unui slujitor al Altarului?!”

Părintele Efrem Bandarica: Dulceață de pepene galben sau cum se spune la Niculițel, CAUNE.

„Ingrediente:

  • 3 kilograme miez de pepene galben tăiat cubulețe(fără semințe),
  • Suc de la 2 lămâi,
  • 2 kilograme de zahar,

4 -5 frunze de mușcată parfumată ( Indrușaim).

Mod preparare:

Spălăm pepenii, curățăm de coajă si de seminte, apoi ii tăiem in cubulețe. Peste cubulețele tăiate se adaugă zeama de lamâie și se lasă deoparte pentru 25 minute. Pepenele isi va pastra culoarea frumoasa! si cubuletele se vor intari usor. După cele 25 minute, adăugăm zahărul peste cuburile de pepeni și lăsăm 12 ore la macerat. Amestecăm foarte ușor cu ajutorul unei spatule de silicon, de 4 – 5 ori pana se va topi tot zaharul, rezultând un sirop destul de gros.

După cele 12 ore, vom scoate cu o spumieră din sirop cuburile de pepene, pe care le vom așeza pe un platou sau tava. Siropul obținut, îl vom pune la fiert la flacără potrivită. Când siropul va începe să se lege, adăugăm bucațile de pepene cu tot cu sucul de lămâie in care au stat. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 15 minute din momentul in care da in clocot, timp in care amestecam sa nu se lipeasca.

Se va forma la suprafață o spumă pe care o vom inlătura cu ajutorul unei spumiere.Daca o lasam prea mult la fiert siropul se va carameliza. După ce dulceața incepe să scadă și a fiert, o vom da de pe foc, apoi lasăm pentru câteva minute la răcorit. (Adăugați la fiecare borcănel câte o frunză de mușcată parfumată!) Punem dulceața in borcănele, le capsăm străns, apoi le vom depozita intr-un spațiu răcoros.

Citește și: Astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului! De ce cu o zi mai devreme?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

În contextul inundațiilor devastatoare din județul Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a alăturat eforturilor de ajutorare a comunităților afectate, oferind atât sprijin spiritual, cât...

Spiritualitate

Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, marcând un moment de profundă spiritualitate și...

Spiritualitate

Părintele Teologos, de la Chilia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos, a lansat un apel puternic către românii...

Spiritualitate

Părintele Ioan Alupoaiei, care a slujit cu devotament la Biserica Izvorul Tămădurii din Parcul Tineretului din Botoșani timp de decenii, a trecut la cele...

Spiritualitate

Părintele Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a oferit recent o reflecție profundă pe contul său de Facebook, inspirată din cartea Eccleziasticului,...

Spiritualitate

Pe 8 septembrie, credincioșii din întreaga lume au sărbătorit „Nașterea Maicii Domnului,” cunoscută și sub denumirea de „Sfânta Maria Mică,” o dată de referință...

Externe

O dramă de proporții a zguduit liniștita comunitate din Brignoles, Franța, după ce un bărbat de 37 de ani a dezvăluit că soția sa...

Spiritualitate

Părintele Sorin Croitoru abordează într-o postare pe Facebook problema stagnării în rugăciune, subliniind cauzele principale care îi împiedică pe credincioși să avanseze în viața...