Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Pr. Paisie Olaru: Când te speli, să nu cumva să te speli vreodată cu mâna goală, să ai totdeauna o cârpă

În contextul tumultuos și plin de provocări al lumii contemporane, mesajele și învățăturile Părintelui Paisie Olaru emană o lumina spirituală profundă, îndrumând sufletele rătăcite spre adevărata înțelegere a vieții și a scopului acesteia. Prin cuvintele sale pline de înțelepciune și compasiune, Părintele ne îndeamnă să înfruntăm cu curaj și determinare ispitele și patimile care ne pândesc la fiecare pas, subliniind că lupta pentru curăție și mântuire este una continuă, care nu cunoaște repaus până la sfârșitul vieții noastre pământești. El ne atrage atenția asupra pericolelor ce ne pot devia de la drumul spre Dumnezeu, cum ar fi gândurile necurate și patimile trupești, și ne arată cum credința autentică și frica de Dumnezeu, împreună cu ocrotirea Maicii Domnului, pot fi scuturi inestimabile în această bătălie.

Citește și: Pr. Vasile Ioana: „Mănânci fasole şi stai pe TikTok 3 ore. Nu ţii post aşa! Fără post de tehnologie nu este post complet”

Cu o profundă cunoaștere a naturii umane și a ispitelor care o pot corupe, Părintele Paisie oferă sfaturi practice și directe pentru a păstra curățenia sufletului și a trupului, punând un accent deosebit pe importanța rugăciunii, a mărturisirii sincere și a evitării oricăror gânduri sau acțiuni care ne-ar putea îndepărta de calea cea bună. Aceste învățături, care combină armonios aspectele teologice cu cele practice ale vieții spirituale, sunt menite să ne ghideze nu doar în aspirațiile noastre religioase, ci și în deciziile de zi cu zi, ajutându-ne să navigăm prin complexitatea existenței cu o înțelepciune și o pace interioară crescute.

Învățăturile Părintelui Paisie Olaru despre lupta pentru curăție și mântuire:

Draga tatii, viata asta e foarte grea, trebuie să te lupti până la moarte cu patimile astea ale firii. Focul, iadul si curvia niciodată nu spun că-i de-ajuns. Sunt oameni bătrâni care nu scapă de patima asta. Nu stii sfintii ce luptati erau? Dar te păzeste Maica Domnului.

Dacă ai credintă si frică de Dumnezeu, te acoperă si Maica Domnului. Ai văzut câte minuni face ea. Dar tu să nu stai de vorbă cu gândurile. Dacă nu te învoiesti cu ele, nu ai păcat. Gândurile mai vin, dar nu sta de vorbă cu ele, nu le lua în seamă. Asa, gânduri si ispite poate ne vin si nouă; poate si mie mi-au venit niste gânduri dintr-astea. Dar dacă nu le bagi în seamă, ele pleacă… D’apoi tie, care mergi asa de rar la biserică si uiti să te rogi!

Să ne păzim cele cinci simturi, tată. Să-ti păzesti curătia, dar nu numai curătia trupească. Curătia este si a inimii, si a gândurilor. Roagă-te mereu. Si să nu te învoiesti, Doamne fereste, cu ceea ce îti spune gândul. Si când ai gânduri si patimi si ispite, gândeste-te la Maica Domnului si încearcă să-i cânti ei: „Vrednică esti…”, că Maica Domnului te acoperă. Si dacă te-a păzit până acum, eu cred că o să te păzească si de acum înainte. Trebuie să te strecori în viată ca tiganul printre stropi – asa trebuie să ne strecurăm noi prin viata aceasta. Trupul si diavolul trebuie înselati – spui: „Lasă, mai lasă anul ăsta”… si, până la anul celălalt, cine stie ce se poate întâmpla? Asa, tată… Nu vorbi cu gândurile. Spune-le: „Fugiti de-aici!” Numai atunci ai păcat, când stai si te gândesti: „cum să fac, cum să apuc…”

Să te feresti ca de foc de băieti. Când vezi un băiat sau un bărbat, să fie ca si cum ai vedea o piatră. Si de imaginatie să te feresti. Să nu te gândesti vreodată cum e trupul bărbatului, cum e trupul femeii… sau din astea. Să nu te intereseze. Că de la gândurile astea pornesc altele. Si pe mine mă fulgerau poate gânduri din astea, dar ele trec, zboară pe deasupra, ca un stol de păsări. Acum nu-mi mai vin. Că nici nu stiu, nici nu mă interesează si nici nu vreau să stiu asta, Doamne fereste. Poate si mie mi-au trecut asa, prin cap, ca un fulger, ca o scânteie. Dar te rogi si-ti muti gândul în altă parte, nu stai de vorbă cu ele.

Gândurile trebuie spuse din vreme duhovnicului, tătucută. Si la mărturisit nu spui pe tigăneste ce ti-a venit în gând, ci spui asa: „Părinte, am gânduri de hulă, am gânduri spurcate, am patimi si pofte…” sau „Am gânduri spurcate asupra călugărilor, asupra preotilor, am patimi spurcate…” Si când te speli, să nu cumva să te speli vreodată cu mâna goală, să ai totdeauna o cârpă. Că trupu-si cere ale lui, tată… Asa că de acuma să te feresti de toate poftele si patimile pe care le-ai avut. Si să nu uiti nici asta: că sărutul e arvuna păcatului.

Dacă vrei să-ti petreci viata în curătie, nici prin cap să nu-ti treacă să placi oamenilor. Să fii cât mai nepretuită de oameni, asta da. Si nici să fii lăudată, tătucă – lauda e tot un fel de mândrie. Si când îti vine în cap gândul că esti mai bună ca altul si că meriti să fii lăudată, să-ti spui asa: „Cine a mai făcut asa păcate rusinoase cum am făcut eu?” Că nu-i putin lucru, tătucă, păcatul ăsta. Gândeste-te: dacă atunci când iesim pentru noi afară, îngerasul nostru bun se întoarce cu spatele, că se rusinează, d’apoi când facem alte prostii sau când ne facem noi singuri poftele, cum plânge, săracul…

A fost Victoria pe-aici si mi-a spus asa: „Părinte, să nu bea si Emilia din paharul pe care l-am băut eu…” Dacă esti hotărâtă să trăiesti în curătie si nu ti-e gândul la prostii si te hotărăsti – „N-am să fac asta până oi muri” -, apoi nici gândul n-o să-ti mai stea la prostii, si o să te lupti mai putin. Asa, tătucă; din astea trei căi, trebuie să-ti alegi una: sau te căsătoresti, sau intri în mânăstire, sau stai asa si-ti păzesti fecioria în lume, si faci voia lui Dumnezeu asa cum poti, fără să te stie nimeni. Când esti în mânăstire esti sub o rânduială, cu făgăduintă. Dacă nu esti în mânăstire, esti de bunăvoie, fără să faci făgăduintă. Sunt multi care si-au tinut fecioria în lume si n-au apucat să vină în mânăstire, si sunt socotiti în rândul călugărilor. Dacă mori în lume si esti cu gândul în mânăstire, apoi esti în rând cu maicile. Pentru că omul sfinteste locul, nu locul sfinteste omul. Te poti mântui oriunde – în Bucuresti sau în altă parte. Dar, în primul rând, seriozitatea…

Ai jurat că te duci la mânăstire? Draga tatii, să nu mai faci jurăminte dintr-astea. Nu trebuia să juri. Dacă vrei să mergi la mânăstire, să vezi cum te trage Maica Domnului, încetul cu încetul… Dar să nu mai juri, tată. Să spui întotdeauna: „Uite, dacă o să-mi stea în putere si dacă o să mă ajute Dumnezeu, am să fac cutare si cutare…” Asa, tătucă. Nu-ti pierde gândul bun. Si dacă ai să te rogi, Maica Domnului o să te lumineze, puisorule… Ai toată blagoslovenia să iubesti viata curată. Da… Ai jurat… ai jurat de mai multe ori că te duci la mânăstire. Apoi atunci, dacă-i asa, mireasa Lui să fii…

În mânăstire e mult mai usor ca în lume, tătucă. Nici să te căsătoresti nu te obligă nimeni, nici să intri în mânăstire nu te obligă nimeni. Dar să stii că putini au regretat că au intrat în mânăstire si mult mai multi au plâns că le-a părut rău că s-au căsătorit (mă refer la cei care-si caută mântuirea). Nu poti să-ti iei bărbat numai ca să te uiti la el. Ai niste obligatii, si e tare greu. Apoi vin copiii… Puisorule, tu deocamdată fii în lume, cu gândul la mânăstire. Pentru că multi tineri au vrut să meargă la mânăstire si au murit în lume, si au ajuns în rândul călugărilor. Si multi călugări au trăit în mânăstire cu gândul în lume, si au ajuns în rândul mirenilor. Tu să ai frică de Dumnezeu si să fii cuminte si să te feresti de patimi. Nu uita că fiecare patimă scurtează viata si este echivalentă cu sinuciderea. Asa să faci, draga tatii, si Maica Domnului o să te acopere.

(Extras din Părintele Paisie de la Sihla, Ed. Bizantină, București, ediția a II-a)

Citește și: Pr. Teologos, de la Muntele Athos: Fructele de mare, melcii și moluștele sunt de post / VIDEO

1 Comment

1 Comment

  1. Ecaterina

    22 martie 2024 at 6:48

    Frumoase sfaturi, foarte frumoase! Învățături pe care nu le mai întâlnim astăzi la duhovnici (deși NU generalizez), Ortodoxia transformându-se într-un precept ocolitor în ideea că trebuie să ținem pasul cu vremurile, să nu ne poziționăm contrar progresului. Sminteala asta ecumenistă din timpurile actuale erodează teribil de mult pe interior Biserica noastră. Nădăjduiesc, însă, că Dumnezeu nu va îngădui la nesfârșit rătăcirile în DREAPTA credință.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Un nou caz relatat în cartea „Cuviosul Porfirie (mărturii – relatări – sfaturi)” scoate la lumină una dintre învățăturile uimitoare ale Sfântului Porfirie legată...

Spiritualitate

Părintele Arsenie Papacioc oferă o profundă reflecție asupra iubirii, văzută ca element fundamental și etern, existând deodată cu Dumnezeu. El subliniază că iubirea adevărată...

Spiritualitate

Părintele Ioan Istrati, într-o postare profundă pe Facebook, reflectează asupra forței mimetice a răului în lumea noastră căzută și vorace. El subliniază cum reciprocitatea...

Spiritualitate

Părintele Ioan Istrati ne oferă o reflecție profundă și emoționantă asupra esenței creștinismului, avându-l pe Hristos ca model absolut și paradigmă desăvârșită a vieții...

Spiritualitate

Perseverență și Credință: Îndemnul Părintelui Pimen Vlad pentru O Viață Împlinită Părintele Pimen Vlad ne transmite un mesaj profund de speranță și perseverență, încurajându-ne...

Politică

Într-o dezvoltare controversată a unei dispute politice și personale, Silvestru Șoșoacă a apărut la Realitatea Plus, unde a făcut declarații surprinzătoare în legătură cu...

Spiritualitate

În adâncul înțelepciunii creștine, Părintele Proclu Nicău ne oferă o perspectivă profundă asupra confruntării cu greutățile și neînțelegerile interumane. Printr-o abordare care transcende răspunsurile...

Spiritualitate

În cadrul unei emisiuni din mediul online, Pr. Vasile Ioana a adus lumină asupra unui subiect controversat: spălarea în zilele de Crăciun și Bobotează....