Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Pr. Savatie Bastovoi trage un semnal de alarmă: „Nu cenzurați cuvintele vechi din limba română, în ele se ascund sensuri pe care lumea nu le va mai naște niciodată”

Foto: Facebook, Savatie Bastovoi

Părintele Savatie Baștovoi a publicat recent un mesaj pe Facebook în care atrage atenția asupra unui aspect important legat de evoluția limbii române și sensurile pe care le pierdem odată cu modernizarea vocabularului. El subliniază importanța unui cuvânt vechi care, în opinia sa, exprimă mai mult decât echivalentele moderne.

Citește și: PS Ignatie declanșează un cutremur în Biserică Ortodoxă: „Cea mai mare viclenie și nesinceritate este în Biserică și-n oamenii Bisericii, începând de la noi, slujitorii, și până la credincioșii care vin la biserică”

Părintele Savatie Baștovoi face un apel pentru păstrarea cuvintelor vechi din limba română și a sensurilor profunde pe care le transmit

În mesajul său, părintele Baștovoi afirmă: „În româna veche există cuvîntul ‘milosîrd’. Dumnezeu este ‘milosîrd’, dar și oamenii pot fi.” El continuă explicând că în traducerile recente, acest termen a fost înlocuit cu unul mai des folosit astăzi: „În traducerile noi, ‘milosîrd’ e înlocuit cu ‘milostiv’. Cuvintele au aceeași rădăcină – mila. Doar că milosîrd mai are și cuvîntul ‘inimă’.”

Părintele aduce astfel în discuție o distincție subtilă dar profundă între aceste cuvinte, subliniind că, deși ambele provin de la noțiunea de milă, ele au nuanțe diferite: „Poți fi milostiv dacă ai bani de dat săracilor, fără a avea o inimă miloasă. Dar milosîrd poți fi și dacă ești sărac și nu ai nimic de oferit, căci pentru a avea o inimă miloasă nu e nevoie de nimic, decît de dragoste.”

În concluzie, părintele Savatie face un apel pentru păstrarea termenilor din limba veche, considerând că aceștia poartă cu ei sensuri care nu mai pot fi regenerate în limbajul modern: „Nu cenzurați cuvintele vechi din limba română, în ele se ascund sensuri pe care lumea nu le va mai naște niciodată.”

Citește și: Patriarhia Română sare în sprijinul românilor din Cernăuți, Ucraina! Iohannis și Ciolacu încă îi ignoră

Mesajul său este un îndemn puternic la respectul pentru limba strămoșească și la aprecierea nuanțelor pe care termenii arhaici le aduc în înțelegerea profundă a valorilor umane.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Educație

În cadrul sesiunii festive organizate joi cu ocazia Zilei Limbii Române, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a adus în discuție o problemă de actualitate...

Spiritualitate

Preotul Savatie Baștovoi a exprimat pe Facebook opinii critice la adresa funcției de purtător de cuvânt în Biserica Ortodoxă Română. Acesta a subliniat că...

Spiritualitate

Părintele Savatie Baștovoi, cunoscut pentru abordările sale profunde asupra doctrinei creștine, a publicat recent o postare pe Facebook în care discută despre esența și...