Într-o reflecție profundă asupra importanței Fecioarei Maria, părintele Sorin Croitoru ne reamintește de rolul unic și de neegalat al Maicii Domnului, atât în viața Fiului ei, cât și în relația cu întreaga omenire. În cadrul unui text inspirat, autorul subliniază faptul că Maria, prin nașterea sa miraculoasă și statutul de Theotokos – Născătoare de Dumnezeu – a adus o noutate absolută în istoria religiei. Cu toate acestea, măreția ei nu se oprește aici: prin cuvintele rostite de Mântuitorul pe Cruce, Fecioara Maria devine și mama noastră, a tuturor, oferindu-ne protecția și iubirea ei maternă. În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, suntem invitați să ne amintim de sprijinul constant al acestei mame cerești și să ne rugăm cu inimi deschise pentru binecuvântarea ei, cu credință și evlavie.
Preot Sorin Croitoru: MAICA DOMNULUI ȘI A NOASTRĂ
„O numim în general „Maica Domnului”. Sinodul al treilea ecumenic a numit-o „Theotokos”, adică „Născătoare de Dumnezeu”, mama lui Dumnezeu. Chiar așa. Întrucât persoana lui Hristos este purtătoare deplină a două firi, a celei dumnezeiești și a celei omenești, Fecioara Maria este cu adevărat Mama lui Dumnezeu, născându-L după firea omenească pe Cel veșnic după firea Sa dumnezeiască. Așadar cea pe care o numim noi „Maica Domnului” este Însăși Maica lui Dumnezeu. O noutate absolută în istoria religiilor: o Fecioară devine mamă, o ființă umană devine Mamă a lui Dumnezeu. Nu mai găsim așa ceva în mitologiile lumii. Mai avem la grecii și la romanii antici semizei, adică „oameni-zei” născuți din încrucișarea zeilor cu oamenii, dar acești semizei apar ca ființe complet noi, nu sunt persoane veșnice care se întrupează. Așadar dogmele referitoare la Fecioara Maria sunt de o noutate absolută în istorie și de o frumusețe excepțională. Dar nu se termină aici.
Pe Sfânta Cruce, în ultimele clipe de viață, cu ultimele zvâcniri de putere, Dumnezeu Omul Iisus Hristos mai săvârșește o minune mare asupra întregului neam omenesc: pe Maria, Maica Sa, ne-o dăruiește mamă nouă, tuturor, prin cuvintele: „Fiule, iată Mama ta”, iar pe noi ne oferă în adopție Maicii Sale prin cuvintele: „Femeie, iată fiul tău”! Știm că la picioarele Crucii erau Maria și Ioan, dar ne tâlcuiesc oamenii duhovnicești că prin Ioan era reprezentat întregul neam omenesc. Așadar Hristos Își asumă omenitatea în persoana Sa pentru a răscumpăra umanitatea, iar Maria își asumă prin voință dumnezeiască maternitatea asupra întregului neam omenesc! Unde mai găsim astfel de învățături?.. Unde mai găsim atâta frumusețe?..
Dacă Maria este și Mama mea, înseamnă că eu nu sunt un orfan. Înseamnă că eu sunt iubit de Ea. Înseamnă că eu am o Mamă iubitoare în ceruri. Înseamnă că eu am sprijin și ajutor la dispoziție, ori de câte ori le cer în rugăciune. Înseamnă că eu sunt ocrotit, întărit și binecuvântat în permanență. Cu o singură condiție: să cred în Mântuitorul meu Iisus Hristos și în Maica Sa Maria. Să cred că Maica Domnului este și Maica mea.
Este ziua de 1 octombrie. Este Acoperământul Maicii Domnului azi. Ni se amintește în calendar că avem o Mamă iubitoare în ceruri, pe Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu. Să profităm de această oportunitate pe care ne-a oferit-o Fiul lui Dumnezeu. Să îngenunchem în fiecare zi cu dragoste de fii înaintea icoanei Fecioarei Maria și să zicem cu toții în cor: „PREASFÂNTĂ NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU, MILUIEȘTE-NE PE NOI!”, amin.”