Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat marți că Israelul l-a „eliminat pe înlocuitorul lui Hassan Nasrallah”, referindu-se la Hashim Safi Aldiyn, cunoscut și sub numele de Hachem Safieddine, un personaj vehiculat ca potențial succesor al liderului Hezbollah. Această declarație a fost făcută într-un mesaj video preînregistrat, în care Netanyahu nu a menționat numele succesorului, dar a subliniat că eliminarea acestuia a avut loc în urma unui atac israelian pe 27 septembrie la periferia sudică a Beirutului. De asemenea, Netanyahu a transmis un avertisment dur Libanului, cerând cetățenilor săi să se elibereze de influența Hezbollah pentru a evita o soartă similară cu cea a Fâșiei Gaza, care a cunoscut distrugeri masive.
Israel a eliminat înlocuitorul lui Nasrallah într-un atac la Beirut
Un oficial din cadrul Hezbollah a confirmat sâmbătă că s-a pierdut contactul cu Hachem Safieddine în urma unor atacuri israeliene care au avut loc în fieful Hezbollah din Beirut, în cursul zilei de vineri. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat marți că „probabil” Safieddine, considerat înlocuitorul lui Nasrallah, a fost ucis în aceste atacuri.
Premierul Netanyahu a continuat seria de amenințări, sugerând că Libanul se află în fața unei mari catastrofe dacă nu va acționa pentru a înlătura Hezbollah de pe scena politică și militară. El a avertizat că, în lipsa acestor măsuri, țara ar putea suferi distrugeri similare cu cele văzute în Gaza. În același timp, Yoav Gallant a asigurat că Hezbollah a fost „zdrobit” în urma unei serii de atacuri intensive.
This is a message to the people of Lebanon: pic.twitter.com/btMQR0Xwtn
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 8, 2024
Pe fondul intensificării tensiunilor, Hezbollah a anunțat marți că a tras un număr semnificativ de obuze asupra orașului Haifa din nordul Israelului, la exact un an de la primele atacuri împotriva acestui oraș. Armata israeliană a raportat că aproximativ 85 de proiectile au fost lansate din Liban spre Haifa și alte localități din nordul țării, escaladând astfel conflictul dintre cele două părți.
În paralel, comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea față de deteriorarea rapidă a situației. Directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU în Liban a tras un semnal de alarmă, avertizând că Libanul riscă să se confrunte cu o „spirală catastrofală” similară celei din Fâșia Gaza, în cazul în care violențele nu vor înceta.
În acest context de criză, Qatarul a anunțat marți deschiderea unui „pod aerian” pentru a furniza ajutor umanitar Libanului, lovit de războiul dintre Israel și Hezbollah. Ministrul qatarez însărcinat cu Cooperarea, Loulouwa Bent Rached al-Khater, a declarat că Doha va trimite ajutoare umanitare, medicale și alimentare, cu zece avioane programate să ajungă în cursul lunii octombrie. Ministrul libanez al Sănătății, Firas Abiad, a salutat această inițiativă, numind-o un ajutor vital pentru populația libaneză aflată în suferință.
Pe teren, Hezbollah a anunțat că a respins trupe israeliene care s-au „infiltrat” în sudul Libanului, lângă o poziție a Forței ONU de Menținere a Păcii (FINUL), în apropierea satului Labboune. Mișcarea proiraniană a confirmat că a împins trupele israeliene înapoi dincolo de frontieră, consolidând astfel poziția sa în zona de conflict.
Între timp, Iranul a avertizat Israelul să nu lanseze atacuri asupra infrastructurilor sale, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibile atacuri israeliene asupra instalațiilor nucleare sau petroliere ale republicii islamice. Aceste declarații tensionează și mai mult situația regională, având în vedere conflictul în plină desfășurare dintre Hezbollah și Israel.