Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis o hotărâre de condamnare a afirmațiilor lui Cătălin Drulă, președintele Uniunii Salvați România (USR), privind ancheta desfășurată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID. Hotărârea nr. 1503, adoptată cu unanimitate de voturi, detaliază concluziile analizei făcute de Secția pentru Procurori și subliniază că declarațiile liderului USR au depășit limitele libertății de exprimare, afectând grav independența procurorilor implicați în procedurile judiciare.
Cătălin Drulă, Lovitura Judiciară! Declarațiile despre DNA, Condamnate de CSM: ‘Afectează Independența Procurorilor’
Conform documentului, Secția pentru Procurori a CSM a analizat opiniile exprimate de Cătălin Drulă în cadrul unei emisiuni televizate, transmise în direct, și a constatat că acestea au depășit limitele menționate în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Afirmațiile au fost caracterizate ca fiind formulate într-o manieră agresivă, lipsite de bază factuală și cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, având drept consecință intimidarea și afectarea gravă a independenței procurorilor implicați în procedurile judiciare.
Concluzia CSM
„Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare”
Hotărârea remarcă că declarațiile lui Drulă, în care acesta acuză „cel mai mare malpraxis judiciar” și sugerează un „atac politic” al DNA, au generat o percepție negativă asupra sistemului de justiție din România și au influențat opinia publică. Secția pentru Procurori consideră că susținerile liderului USR tind să contureze o imagine nefavorabilă asupra activității DNA și pot denatura impresia publicului.
Citește și: Informații explozive care aruncă în aer tot ce știam despre Revoluția din 1989
De asemenea, documentul subliniază că afirmațiile lui Cătălin Drulă au creat un cadru în care se percepe presiunea ca o practică generalizată în constituirea dosarelor penale, chiar dacă nu există elemente factuale care să susțină această afirmație. Secția apreciază că liderul USR a acționat cu intenție de defăimare a activității de urmărire penală desfășurate de DNA, ceea ce constituie o amenințare gravă la adresa independenței procurorilor.
În plus, hotărârea evidențiază că regulile aplicabile oficialilor în comunicarea publică diferă față de cele aplicate jurnaliștilor sau altor persoane fizice, iar în cazul lui Cătălin Drulă, acesta a lipsit de diligența necesară pe poziția publică pe care o deține.
Concluziile hotărârii subliniază necesitatea respectării principiului separației și echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice. Totodată, Secția pentru Procurori anunță că va dispune apărarea independenței procurorilor din cadrul DNA față de afirmațiile făcute de Cătălin Drulă.
Această hotărâre reprezintă un semnal puternic din partea instituțiilor judiciare, evidențiind preocuparea pentru independența procurorilor și subliniind importanța unei comunicări publice responsabile din partea liderilor politici în contextul anchetelor judiciare sensibile.