Procurorii români depun eforturi susținute pentru a elabora o strategie cu scopul de a solicita ridicarea imunității parlamentare a Dianei Șoșoacă, în contextul în care aceasta este vizată într-un dosar penal pentru propagandă legionară. Această investigație este amplificată de antecedentele recente ale eurodeputatei, care a fost sancționată de Parlamentul European în luna iulie, după un incident controversat în cadrul unei ședințe plenare, unde a provocat o scenă cu „botnița” – un gest ce a fost considerat inadecvat pentru o astfel de adunare. În contextul acuzațiilor tot mai numeroase legate de discursul său public, șansele ca Parlamentul European să revoce imunitatea Dianei Șoșoacă sunt tot mai ridicate, având în vedere comportamentul său repetat și perceput drept perturbator, potrivit Realitatea PLUS.
Imunitatea Dianei Șoșoacă ar putea fi ridicată în urma acuzațiilor de propagandă legionară și comportament antisemit
Un alt element care adaugă presiune în acest caz este apelul făcut de Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România (CMCAR), care solicită în mod expres implicarea autorităților naționale și europene în demersul de ridicare a imunității eurodeputatei. Reprezentanții centrului au transmis o scrisoare deschisă prin care cer intervenția imediată a Președintelui României, a Prim Ministrului și a Procurorului General. Aceștia sunt chemați să sesizeze Parlamentul European, pentru a lua măsuri împotriva Dianei Șoșoacă, acuzată că „aproape zi de zi” publică mesaje cu un caracter antisemit și negaționist, mesaje care contravin legilor în vigoare în România privind combaterea antisemitismului și negării Holocaustului.
Centrul a publicat un mesaj ferm pe rețelele sociale, în care explică gravitatea situației. „Solicităm Președintelui României, Prim Ministrului României și Procurorului General al României să sesizeze Parlamentul European și să solicite ridicarea imunității parlamentare a dnei Diana Șoșoacă care aproape zi de zi, afișează mesaje publice cu un adânc caracter antisemit și negaționist, mesaje care încalcă în mod repetat și flagrant legislația adoptată de România, pentru combaterea Antisemitismului și a negării Holocaustului cât și promovarea mesajelor pro-legionare”, se arată în postare.
De asemenea, CMCAR a atras atenția asupra discursurilor publice ale eurodeputatei, care ar include acuzații fără fundament împotriva cetățenilor români de etnie mozaică. În mod special, au fost menționate declarațiile sale în care evreii ar fi învinuiți de moartea a 800.000 de români, un mesaj lansat chiar de la tribuna Parlamentului României. În plus, se precizează că zecile de mesaje rasiste distribuite de eurodeputată pe diverse platforme sociale sunt încă lăsate fără consecințe legale.
„Incitarea la ură împotriva cetățenilor români de etnie mozaică, acuzațiile false conform cărora evreii sunt responsabili pentru moartea a 800.000 de români, acuzații lansate fără nici o rușine de la pupitrul Parlamentului României, zecile de mesaje rasiste lansate și distribuite în spațiul public prin intermediul platformelor sociale, asupra cărora nici o autoritate nu exercită nici un control, crează o realitate care contrazice orice și toate declarațiile politice menite să convingă comunitatea internațională că în România, antisemitismul și negationismul sunt fenomene marginale care sunt combătute în mod eficient și cu celeritate”, a subliniat centrul în postarea sa de pe Facebook.
Toate aceste elemente indică o creștere semnificativă a presiunii exercitate asupra Dianei Șoșoacă, atât la nivel național, cât și internațional. Având în vedere gravitatea acuzațiilor și implicarea instituțiilor internaționale, următoarele săptămâni ar putea fi cruciale în evoluția acestui caz, cu posibile repercusiuni asupra carierei politice a eurodeputatei.