Un lector universitar a apărut în fața viitorilor studenți îmbrăcat în femeie, generând controverse și reacții diverse pe internet. Fotografia a fost făcută luni la Universitatea București și a fost distribuită de jurnalista Mara Bănică. În imagini apare lectorul universitar dr. Andrei Nae de la catedra de engleză, care se identifică drept „ea”, conform declarațiilor jurnalistei, citate de 60m.ro.
Fotografia a devenit rapid subiect de discuție pe Facebook, stârnind ironii, critici și comentarii masive. Utilizatorii rețelei sociale și-au exprimat opiniile, atât pro cât și contra, asupra potrivității unui asemenea comportament într-o instituție de învățământ.
Iată câteva dintre reacțiile internauților:
- Respectul și prestanța profesorilor:
- „Eu nu am nimic cu nimeni, poate să fie EA, EL, AMÂNDOI, FIECARE, ORICINE, să își zică cum vrea și să facă sex și cu praful de pe tobă…la EA, EL, NIMENI acasă! Dar un cadru didactic trebuie să inspire și să impună respect, să aibă simțul ridicolului măcar dacă nu prestanță… Eu cred că sunt meserii care impun o anumită conduită care ar trebui să fie OBLIGATORIE! Dascăl, medic, preot, avocat…”
- Decența în fața studenților:
- „Cum adică, ce are? Un lector universitar să aibă o asemenea ținută în fața studenților? Treaba lui ce face în particular, poate să se …și cu mama dracului, dar nu să apară în fața studenților!”
- Simțul ridicolului și respectul profesiei:
- „Hai să nu fim ipocriți, ție ți-ar plăcea să arate așa dascălul tău? Te-ai putea uita la el fără să râzi? Eu, nu! Și recunosc că mi-e destul de greu să am considerație față de cineva care nu are simțul ridicolului.”
- Profesionalismul și conduita în public:
- „Eu am trimis-o pe una acasă pentru că s-a gândit să vină la serviciu în pantaloni scurți și șlapi, pentru că este vorba în primul și în primul rând despre respectul față de profesia pe care o ai și față de instituția în care performezi. M-am săturat, în general, de atitudinea asta în societate în care ‘eu sunt cum sunt și simt cum simt și toată lumea trebuie să accepte’. Bah, nu. În timpul tău liber fii ce vrei și fă ce vrei, nu la serviciu, nu la școală.”
- Competența și empatia profesorilor:
- „Un profesor trebuie să fie în primul rând competent și empatic. Competența produce totuși oameni mai educați, mai cooperanți, mai toleranți, mai sociabili, mai empatici, nu autoritatea și prestigiul obținut prin autoritate și impus de haine după care jeliți. Respectul nu se impune prin haine, ci prin competență și prin calitatea de a fi om.”
- Ironii asupra vestimentației:
- „Într-adevăr, există un lucru revoltător în fotografia asta! Geanta nu se potrivește vreodată cu modelul ăsta de sandale! În rest, nu văd nici cea mai mică problemă cu ce poartă acest om.”
- Reacții împotriva culturii woke:
- „Toleranța băgată pe gât cu forța de către cultura woke se dorește a fi atât de la modă acum în toate domeniile și instituțiile, însă efectul de pendul în societate va fi pe măsură.”
- Apărarea libertății de expresie:
- „Domnul mi-a fost profesor și să știți că este un profesor extraordinar. Predă incredibil de bine și este un om foarte deștept și foarte deschis la minte. Mereu s-a comportat exemplar cu studenții săi. Nu mai judecați doar dintr-o poză.”
- Critica asupra libertății excesive:
- „Mâine poimâine vine și fără chiloți că deh e cald afară, doar ‘trebuie lăsați’ să se manifeste cum vor ei că na la epatat nu îi întrece nimeni, nu am nimic cu ei dar aș prefera să nu îi văd în astfel de ipostaze, în rest trăiască libertatea și practic ești liber să spui și să faci ‘nimic’ dacă ești drept….”
- Apel la toleranță:
- „Chiar nu vă înțeleg atitudinea, de homofobie. Dacă este diferit sau mai exact, altfel, nu înseamnă că este penibil și de neglijat. În plus, nu mi se pare de arătat cu degetul pentru că este chiar decentă îmbrăcămintea aleasă, de bun gust, în comparație cu multe ‘doamne’ pe care le vedem pe stradă.”
- Îngrijorări asupra modelului pentru tânăra generație:
- „Este râsul, plânsul acestei lumi! Mă oripilez ce modele își alege tânăra generație! Oare cei din conducerea universității sunt de acord cu individul domnișoara? Pentru că dacă o domnișoară apărea la examen așa îmbrăcată o taxau la maxim!”
- Percepția publică a profesorilor:
- „Cred că este o glumă de prost gust! Și așa noi, profesorii, suntem breasla în care se împroașcă cu noroi mereu, cum mama naibii să te prezinți așa în fața unor elevi, indiferent că sunt studenți!?! Unde ești tu, Tepes Doamne?!”
Fotografia continuă să genereze dezbateri aprinse, reflectând diviziunile de opinie din societatea contemporană privind identitatea de gen și exprimarea personală în spațiul public.