Reforma sistemului de pensii din România marchează un nou capitol odată cu finalizarea proiectului noii legi a pensiilor de către Ministerul Muncii. Acest document esențial, care își propune să alinieze practicile de pensionare la standarde moderne, este pregătit să fie supus dezbaterii în cadrul unei ședințe a coaliției guvernamentale.
Propunerea legislativă prevede aceeași vârstă de pensionare pentru toate persoanele asigurate
Spre deosebire de legislația actuală, noua propunere legislativă, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este fundamentată pe principii cheie precum obligativitatea, contributivitatea, egalitatea și stabilitatea în cadrul sistemului public de pensii. Conform prim-ministrului Marcel Ciolacu, intenția este ca legea să fie aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2024.
Citește și: Grindeanu, atac dur la adresa lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei
În introducerea proiectului de lege se afirmă clar: „Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor” – reiterând astfel principiul obligativității.
Pe lângă acesta, principiul egalității este punctat prin garantarea unui tratament echitabil pentru toți asigurații, indiferent de durata contribuției, după cum se specifică în document: „Asigurații care au realizat cel puțin stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”.
Acest cadru legislativ propune, de asemenea, un sistem de recompensare a celor care contribuie la fondul de pensii pentru perioade mai extinse, oferind puncte de pensie suplimentare pentru stagiul contributiv ce depășește 25 de ani, consolidând astfel principiul stabilității asigurării.
Un aspect notabil al proiectului este stabilirea unei vârste unificate de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe, în conformitate cu angajamentele asumate prin PNRR, după cum stipulează articolul: „Art. 47 – (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”.
Precizările proiectului includ și stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv la 15 ani și a celui complet la 35 de ani, valabile indiferent de gen.
Citește și: Schengen: Austria renunță la opoziția față de România
În plus, proiectul oferă flexibilitate celor care optează să continue munca post-pensionare, cu posibilitatea de a rămâne în activitate până la vârsta de 70 de ani, cu consimțământul angajatorului: „Art. 46 (2) – Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”
Proiectul integral al legii pensiilor poate fi consultat aici: [Proiect-Legea-Pensiilor].