Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

PS Ignatie declanșează un cutremur în Biserică Ortodoxă: „Cea mai mare viclenie și nesinceritate este în Biserică și-n oamenii Bisericii, începând de la noi, slujitorii, și până la credincioșii care vin la biserică”

Episcopul Ignatie

În prima zi a Anului Bisericesc, duminică, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, a ținut o predică ce a captat atenția credincioșilor și a stârnit dezbateri aprinse în comunitatea religioasă, datorită mesajului său puternic despre necesitatea sincerității absolute în fața lui Dumnezeu. În cadrul predicii, ierarhul a subliniat că „Domnul nu-i ajută pe cei vicleni, le strică socotelile celor care acționează cu vicleșug”, criticând deschis atitudinile de nesinceritate și ipocrizie care se regăsesc nu doar în societate, ci chiar și în rândul slujitorilor Bisericii. El a afirmat cu fermitate: „Din păcate – și îmi asum aceasta – cea mai mare viclenie și nesinceritate este în Biserică și-n oamenii Bisericii, începând de la noi, slujitorii, și până la credincioșii care vin la biserică”, potrivit episcopiahusilor.ro.

Citește și: Patriarhia Română sare în sprijinul românilor din Cernăuți, Ucraina! Iohannis și Ciolacu încă îi ignoră

Preasfințitul Ignatie denunță viclenia și lipsa de sinceritate în Biserică: „Domnul nu-i ajută pe cei vicleni, le strică socotelile”

Episcopul Ignatie a mers mai departe, afirmând că lipsa de sinceritate reprezintă unul dintre cele mai mari păcate care ne îndepărtează de Dumnezeu și de ceilalți oameni: „Este foarte multă nesinceritate, nu avem curajul să spunem ceea ce gândim – dar nu în logica unei obrăznicii. Dumnezeu nu ne cere să fim nici nesimțiți și aroganți și să strivim pe cel de lângă noi, dar nici să fim șmecheri și vicleni. Domnul ne cere să fim sinceri, în limitele unei bune cuviințe, a unei atitudini pline de respect și sensibilitate față de cei de lângă noi”.

Predica sa a fost centrată pe tema sincerității, evidențiind faptul că lipsa acestei virtuți este frecvent întâlnită nu doar în interacțiunile sociale, ci chiar și în relația cu propria conștiință. Episcopul a explicat că mulți oameni își manipulează propriile conștiințe pentru a crea o imagine falsă despre sine: „Ceea ce este grav, este că noi încercăm să ne manipulăm inclusiv conștiința, să o amețim, inducându-i o imagine despre noi înșine care nu are niciun corespondent cu ceea ce suntem noi, de fapt”.

Preasfințitul a adus în discuție exemplul tatălui copilului bolnav din Evanghelie, care a ales să fie sincer cu Hristos în loc să încerce să-l manipuleze. „Tatăl din Evanghelie a fost foarte sincer. Nu l-a viclenit pe Dumnezeu așa cum noi ne viclenim unii pe alții. Ne purtăm cum nu ar trebui, iar acest lucru îl găsim și în Biserică, printre noi, slujitorii; ne viclenim unii pe alții, vrem să părem ceea ce noi nu suntem”, a subliniat Episcopul Ignatie, aducând în atenție faptul că aceste comportamente ipocrite se întâlnesc adesea în comunitatea religioasă.

O altă problemă criticată de Preasfințitul Ignatie este insensibilitatea față de suferința celor din jur, încurajată de anumite curente moderne care promovează distanțarea emoțională. „Din păcate – și fac o mică paranteză – există tendințele acestea, pe care le vedem pe rețelele de socializare, când formatori, psihologi, în mod indirect sau fățiș, induc ideea că nu-i nevoie să fim preocupați de faptul că cineva suferă. Sub umbrela unor sfaturi, cum că trebuie să ne impunem niște limite, să nu ne afecteze, să nu ne impacteze negativ, ne sfătuiesc să stăm cât mai departe”, a spus Episcopul, criticând aceste idei care duc la o izolare emoțională și la pierderea empatiei.

În finalul predicii, Preasfințitul Ignatie a subliniat că „Dumnezeu ne vrea sinceri, nu vrea să ne mascăm, să părem ceea ce, de fapt, nu suntem”. El a elogiat oamenii care sunt capabili de o spovedanie sinceră, afirmând că aceștia sunt mai aproape de Dumnezeu și au capacitatea de a menține relații autentice cu cei din jur. „Sunt oameni atât de minunați, și vedem acest lucru și în spovedanie, când se spovedește sincer și spune ceea ce este el, și are acest exercițiu al sincerității. Acest lucru se reflectă și în relațiile cu cei din jur. Este la fel de sincer, deschis întotdeauna, și are capacitatea de a spune ceea ce este negativ în sufletul său”, a adăugat el.

Citește și: Pr. Adrian Agachi: „Toate evenimentele negative care se petrec cu cei din jur și ne dor arată că încă mai avem calitatea de a ne iubi aproapele”

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Ignatie a împărtășit o veste importantă pentru comunitatea locală, anunțând că „Spitalul Județean de Urgență Vaslui va purta numele Sfânta Chiriachi, așa cum sunt foarte multe spitale, în toată Europa, care poartă nume de sfinți”. Această decizie, aprobată în ședința Consiliului Județean Vaslui din 30 august, reprezintă un pas simbolic în recunoașterea legăturii dintre spiritualitate și sănătate.

Citiți întreaga predică AICI.

1 Comment

1 Comment

  1. Casian

    4 septembrie 2024 at 22:06

    nu-mi place discursul ăsta care nu zice exact cine și de ce anume poate fi acuzat de viclenie. Mi se pare cam viclean. Hai să dăm vina pe Biserică ce răi suntem noi – nu ONG-urile noilor bolșevici plătite să mintă contra Bisericii și să o demoleze.

    eu nu il iert pe PS Ignatie că a fost cu trans-calendariștii idioți care semnau petiții useriste să schimbe ei calendarul. Marele fâs a lui Cacahagi care vroia să ne dezrădăcineze cu petiții idioate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, marcând un moment de profundă spiritualitate și...

Spiritualitate

Părintele Teologos, de la Chilia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos, a lansat un apel puternic către românii...

Spiritualitate

Părintele Ioan Alupoaiei, care a slujit cu devotament la Biserica Izvorul Tămădurii din Parcul Tineretului din Botoșani timp de decenii, a trecut la cele...

Spiritualitate

Părintele Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a oferit recent o reflecție profundă pe contul său de Facebook, inspirată din cartea Eccleziasticului,...

Spiritualitate

Părintele Sorin Croitoru abordează într-o postare pe Facebook problema stagnării în rugăciune, subliniind cauzele principale care îi împiedică pe credincioși să avanseze în viața...

Magazin

O nuntă desfășurată recent în Moscova, Rusia, a atras atenția și comentariile tuturor după o apariție absolut neașteptată a miresei. Într-un moment care va...

Spiritualitate

Un alt slujitor al Domnului a părăsit această lume, lăsând în urmă o comunitate îndurerată. Părintele Ștefan Constantin, care a slujit cu devotament mai...

Politică

Partidul Social Democrat (PSD) se află în mijlocul unei controverse majore, amplificată de deciziile și declarațiile contradictorii ale liderului său, Marcel Ciolacu. În urmă...