Într-o mișcare care intensifică preocupările globale, Rusia a anunțat retragerea ratificării Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare, invocând „atitudinea iresponsabilă a Statelor Unite faţă de problemele de securitate globală”, conform declarațiilor lui Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului rus, relatează Reuters.
Rusia își aruncă acordul în aer, acuzând SUA de jocuri periculoase
Decizia vine în urma comentariilor președintelui Vladimir Putin de la începutul acestei luni, în care a sugerat că Rusia ar trebui să reconsidere angajamentul său față de tratatul din 1996, având în vedere că SUA încă nu l-au ratificat. Cu toate acestea, Putin nu a confirmat explicit dacă Rusia are în plan reluarea testelor nucleare, menționând: „Nu sunt pregătit să spun dacă Rusia va relua sau nu testele nucleare.”
Citește și: Ursula von der Leyen, probleme grave: convocare de urgență în UE după gafa diplomatică în Israel
Volodin a subliniat decizia Rusiei înainte de o dezbatere parlamentară și un vot iminent asupra chestiunii, afirmând: „În interesul asigurării securităţii ţării noastre, retragem ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.” El a criticat SUA pentru neîndeplinirea obligațiilor tratatului, accentuând că, deși Rusia a ratificat tratatul în 2000, SUA au eșuat să facă același lucru, demonstrând o „atitudine iresponsabilă faţă de problemele de securitate globală”.
Totuși, în ciuda retragerii ratificării, Rusia va continua să fie semnatară a tratatului și își menține angajamentul de a coopera cu organismul de monitorizare globală, care supraveghează și raportează orice test nuclear. Aceasta sugerează că, deși Rusia își reevaluează angajamentul său, nu închide complet ușa cooperării internaționale în domeniul securității nucleare.
Contextul global este de o importanță crucială, deoarece orice reluare a testelor nucleare de către Rusia, SUA sau China ar putea fi interpretată ca semn al unei noi curse a înarmărilor, un ecosistem periculos care nu a mai fost observat de la sfârșitul Războiului Rece. Preocupările sunt amplificate de tensiunile actuale din Ucraina, care au condus relațiile dintre Moscova și Washington la un punct de fierbere, comparabil cu criza rachetelor cubaneze din 1962, pe fondul aspirațiilor Chinei de a-și extinde capacitățile nucleare în concordanță cu statutul său crescând pe scena mondială.
Citește și: Prima înregistrare video a unui ostatic israelian în Gaza, publicată de Hamas
Decizia Rusiei de a retrage ratificarea reafirmă angajamentul țării de a „face totul pentru a-şi proteja cetăţenii și pentru a menţine paritatea strategică globală”, așa cum a subliniat Volodin, semnalând o perioadă de incertitudine și posibilă destabilizare în echilibrul puterii nucleare globale.