Connect with us

Hi, what are you looking for?

Meteo

Răcire bruscă și furtuni puternice în România! ANM anunță schimbări extreme de temperatură în următoarele zile

Foto: spynews.ro

După o perioadă cu temperaturi ridicate, vremea intră într-un proces general de răcire în toată țara, anunță Administrația Națională de Meteorologie în prognoza actualizată pentru următoarele două săptămâni. Bucureștiul se va confrunta cu fenomene meteo extreme, marcate de o alternanță între căldura de vară și furtuni intense, în timp ce în majoritatea regiunilor valorile termice vor scădea accentuat până în jurul datei de 12 mai, urmând apoi o perioadă de încălzire treptată.

Citește și: George Simion, mesaj emoționant și puternic pentru diaspora, după votul masiv: „Frații și surorile noastre din diaspora, voi cei care ați plecat nu pentru că ați vrut, ci pentru că ați fost împinși” VIDEO

Furtuni în București și oscilații bruște de temperatură

În Capitală, meteorologii avertizează că intervalul cuprins între luni, ora 12.00, și marți, ora 9.00, va aduce o vreme deosebit de caldă, cu o maximă în jurul valorii de 30 de grade. Cerul va fi variabil, însă odată cu apropierea serii și pe timpul nopții, cresc șansele pentru înnorări accentuate, averse de ploaie, descărcări electrice și rafale de vânt de scurtă durată. Temperatura minimă va oscila între 12 și 14 grade.

Între marți, ora 9.00, și miercuri, ora 9.00, vremea va deveni instabilă, cu manifestări specifice de vară: averse, descărcări electrice, vijelii și grindină. Maxima va scădea la 26 de grade, iar minima va rămâne constantă între 12 și 14 grade. Instabilitatea atmosferică va continua și în următorul interval, de miercuri dimineață până joi dimineață, cu cer temporar înnorat, ploi și intensificări ale vântului. Maxima va coborî la 22 de grade, iar minima între 10 și 12 grade.

Joi, vremea va rămâne instabilă, mai ales seara, când sunt așteptate noi averse și descărcări electrice. Maximele vor scădea până la 20–21 de grade, iar vântul va avea intensificări ușoare, în general asociate precipitațiilor.

Banat și Crișana: scăderi abrupte urmate de redresări termice

În Banat, începutul săptămânii aduce temperaturi maxime de 25 de grade, dar până în jurul datei de 12 mai se prognozează o scădere până la 16 grade pentru maxime și 4–6 grade pentru minime. Ulterior, temperaturile vor reveni treptat la valori mai ridicate, cu maxime de 21–23 de grade și minime de 9–11 grade. Aversele vor fi frecvente, cele mai intense fiind până în 8 mai.

În Crișana, se va resimți o răcire accentuată, cu maxime coborând la 14–16 grade și minime la 3–5 grade până la începutul celei de-a doua săptămâni. Temperaturile vor urca din nou în ultimele zile ale intervalului, spre 20–22 de grade la maxime și 9–11 grade la minime. Aversele vor fi prezente zilnic, mai abundente la începutul perioadei.

Transilvania și Maramureș: scădere termică severă, urmată de ameliorări

Transilvania va înregistra o scădere de la 24 de grade la 14–16 grade în cazul maximelor și de la 10 grade la 3–5 grade în cazul minimelor, până în jurul datei de 11 mai. După această perioadă rece, valorile termice vor reveni spre 19–21 de grade la maxime și 7–9 grade la minime. Aversele vor fi prezente aproape zilnic, cu intensificări în primele patru zile.

Maramureșul va cunoaște o răcire până la maxime de 13–15 grade și minime de 3–4 grade în jurul datei de 13 mai. Finalul perioadei va aduce din nou temperaturi mai blânde, cu maxime de 20–22 de grade și minime de 7–9 grade. Precipitațiile vor fi mai abundente în prima jumătate a intervalului.

Moldova și Dobrogea: răcire treptată, cu revenire la finalul intervalului

În Moldova, prima săptămână va aduce o scădere accentuată a temperaturilor: maximele vor ajunge la 13–15 grade, iar minimele la 6 grade. Săptămâna a doua va aduce o revenire treptată, până la maxime de 19–21 de grade și minime de 9–11 grade. Ploile vor fi frecvente, mai intense în primele patru zile.

Dobrogea va avea maxime în scădere de la 22 la 16 grade în prima săptămână. În săptămâna a doua, temperaturile vor crește spre 20–22 de grade. Minimele vor crește inițial până la 13–14 grade, apoi vor coborî și urca din nou spre finalul intervalului. Aversele vor fi dese, în special în prima parte a perioadei.

Muntenia și Oltenia: variații semnificative ale valorilor termice

În Muntenia, temperaturile vor scădea în prima săptămână de la 29 la 16 grade (maxime) și de la 13 la 7–8 grade (minime). Urmează o încălzire, cu maxime de 21–23 de grade și minime de 9–11 grade. Aversele vor fi mai intense între 6 și 8 mai.

Oltenia va avea maxime în scădere de la 28 la 17 grade și minime de la 12 la 5–7 grade până pe 12 mai. În ultima parte a intervalului, temperaturile vor crește până la 21–23 grade (maxime) și 9–11 grade (minime). Precipitațiile vor fi prezente zilnic, cu intensitate crescută până în 8 mai.

La munte: temperaturi negative noaptea și vreme severă în prima săptămână

În zonele montane, vremea va fi caracterizată printr-o răcire puternică. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, maximele vor coborî la 3–5 grade, iar minimele nocturne vor ajunge la -3…-1 grad. Ulterior, se va înregistra o încălzire ușoară, cu temperaturi maxime de 10–11 grade și minime de 3–5 grade. Aversele vor fi zilnice, mai intense până pe 9 mai.

Citește și: Lideri din PSD se revoltă și îi cer lui Ciolacu demisia chiar din propriul său bastion: „Când ai asemenea rezultate…”

Concluzie: vreme schimbătoare, ploi frecvente și diferențe termice majore în toată țara

Prognoza pe următoarele două săptămâni evidențiază o vreme instabilă la nivel național, cu o răcire generalizată în prima parte a intervalului și o revenire treptată a temperaturilor în a doua săptămână. Aversele și fenomenele asociate instabilității atmosferice vor domina aproape întreaga perioadă, în special în prima săptămână, când se vor înregistra episoade de ploi torențiale, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Externe

Rezultatul surprinzător al primului tur al alegerilor prezidențiale din România stârnește reacții internaționale ferme, iar reverberațiile politice au ajuns deja la Bruxelles. Lidera partidului...

Actualitate

UPDATE ora 17:10 Participarea la vot continuă să crească într-un ritm susținut, iar la ora 17:10 numărul total al alegătorilor care au trecut pe...

Meteo

Intervalul 5 mai – 2 iunie 2025 se va remarca printr-o alternanță evidentă între episoade de vreme caldă și perioade reci, urmate de o...

Meteo

În ciuda așteptărilor legate de o vară predominant fierbinte, începutul sezonului estival din 2025 va debuta sub semnul unor variații meteorologice puternice. Potrivit celei...

Actualitate

Sosirea la București a jurnalistului irlandez Chay Bowes, corespondent RT, s-a transformat într-un incident diplomatic tensionat după ce acesta a fost reținut joi seara...

Politică

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Avocatul Poporului, acuzând existența unei fraude electorale de proporții...

Actualitate

Riscul unui blackout generalizat în România devine din ce în ce mai real, pe fondul unor vulnerabilități structurale critice, al slabei modernizări a rețelei...

Actualitate

Rețele Electrice Muntenia a anunțat desfășurarea unor lucrări de amploare în rețeaua de distribuție a energiei electrice, care vor presupune întreruperi temporare ale alimentării...