Ministerul Sănătății a luat astăzi o decizie de amploare, abrogând un ordin crucial care punea bazele comisiei de specialitate în medicină de urgență și dezastre. Prin această mutare, Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), principalul instrument prin care Raed Arafat exercita controlul asupra Unităților de Primiri Urgențe (UPU), se găsește acum într-o situație de incertitudine.
Schimbări majore în sistemul de urgență medicală: Ministrul Rafila îl eliberează pe Arafat de controlul asupra Unităților de Primiri Urgență
Sintagma „medicină de dezastre” a fost eliminată din nomenclator, determinând Ministerul Sănătății să desființeze comisia de medicină de urgență și dezastre. În același timp, s-a înființat o nouă comisie de medicină de urgență, schimbare care redefinește peisajul administrativ al sistemului de urgență medicală din țară.
Una dintre consecințe directe ale acestei decizii este pierderea controlului pe care Raed Arafat îl avea asupra UPU-urilor din întreaga țară. Înainte de abrogarea ordinului, Comisia interministerială, inițiată de Arafat și compusă preponderent din membri ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), emitea avize cruciale pentru buget și coordona activitatea întregii structuri de Unități de Urgență din România, chiar dacă acestea funcționau sub supravegherea Ministerului Sănătății. Astfel, comisia, sub controlul lui Arafat, și-a pierdut obiectul odată cu abrogarea ordinului.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de faptul că CIMST practic subordona Ministerul Sănătății în ceea ce privește coordonarea Unităților de Primiri Urgențe. Rafila a semnalat anterior că un secretar de stat conducea comisia interministerială, în timp ce ministrul era doar membru. O altă problemă semnalată a fost absența convocării CIMST timp de peste jumătate de an.
Citește și: Mămică cu nou-născut, externată în șlapi și halat, a mers prin frig 120 km până la locuița personală
Pentru a restabili operaționalitatea comisiei de suport tehnic, este necesară semnătura ministrului Rafila pentru modificarea Hotărârii de Guvern care reglementează funcționarea acesteia. Această mișcare indică un posibil conflict în continuare între Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, cu consecințe neclare asupra modului în care vor fi gestionate situațiile de urgență medicală în viitor.