Într-o declarație recentă făcută la deschiderea Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei, în Alba Iulia, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la distanțarea românilor de lectură și participarea la evenimente culturale. Citând statistici alarmante, Turcan a evidențiat că aproximativ 75% dintre români nu au frecventat niciodată o bibliotecă, iar între 60-70% nu participă la spectacole de teatru sau concerte muzicale. Această tendință negativă a fost descrisă ca o amenințare majoră la adresa viitorului cultural și educațional al României.
Alarmă Culturală în România semnalizată de Raluca Turcan
Ministrul a subliniat importanța esențială a culturii și educației în dezvoltarea personală și colectivă, argumentând că neglijarea acestor domenii ar putea avea consecințe dezastruoase pentru societate. Turcan a vorbit despre „misiunea dificilă” de a restabili valoarea culturii și educației în România și a încurajat crearea de parteneriate între sectorul cultural și administrația publică pentru a contracara tendințele actuale.
Raluca Turcan:
”Cifrele arată îngrijorător pentru noi, ca ţară, şi dacă tot suntem într-un cerc de oameni preocupaţi de valoarea culturală şi istorică, cred că e bine să spunem că cifrele arată că oamenii se îndepărtează de cultură şi se îndepărtează constant de ceva ani de zile. Vreo 75% nu au mers niciodată la bibliotecă, între 60 şi 70% nu merg la spectacole de teatru sau de muzică. Ce facem pentru asta?”
Pentru a inversa această tendință, Ministrul Culturii a propus câteva soluții strategice, printre care îmbunătățirea și valorizarea obiectivelor culturale, susținerea sectorului independent cultural și lansarea unor inițiative precum achiziția de artă contemporană. Astfel de măsuri vizează stimularea activității artistice și creșterea accesului publicului la cultură.
Această inițiativă subliniază o recunoaștere a nevoii urgente de a reînvia interesul și participarea la cultura și educația din România, într-un moment în care cifrele arată un declin îngrijorător în aceste domenii vitale pentru dezvoltarea societății.
