Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a provocat un adevărat tumult în spațiul public cu declarațiile sale incendiare făcute în cadrul unui interviu acordat Ancăi Alexandrescu în emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS. Rareș Bogdan a pus sub semnul întrebării abordarea autorităților și a liderilor politici față de protestele fermierilor și transportatorilor și a criticat în mod aspru această atitudine.
Rareș Bogdan critică gestionarea protestelor și provoacă dezbateri aprinse în spațiul public
Într-o perioadă în care România a fost martora unor ample proteste din partea fermierilor și transportatorilor, Rareș Bogdan a luat cuvântul pentru a exprima dezaprobarea sa față de maniera în care acești protestatari au fost tratați. El a subliniat că nu este corect ca aceștia să fie blamați și criticați fără ca problemele lor să fie ascultate și soluționate corespunzător. Rareș Bogdan a evidențiat necesitatea dialogului și a comunicării între autorități și protestatari pentru a evita escaladarea tensiunilor și pentru a găsi soluții la nemulțumirile acestora.
Citește și: Victor Ponta declanșează furtuna: Când era PNL la guvernare, nu protesta nimeni!
În contextul acestor proteste, europarlamentarul a criticat reacția lui Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru și lider al PSD. Rareș Bogdan a subliniat că este inacceptabil ca un politician să aibă o astfel de reacție, indiferent de nivelul de oboseală sau presiune. Cu toate acestea, el a precizat că posibilele conflicte sau tensiuni între liderii politici nu sunt o prioritate pentru el, având în vedere numeroasele probleme și provocări cu care se confruntă partidul său.
În continuare, Rareș Bogdan a subliniat importanța ca PNL să nu se distanțeze de guvernare, deoarece rezultatul lui Ciolacu, liderul PSD, este legat direct de viitorul PNL. El a avertizat că nicio nemulțumire nu poate fi exploatată în favoarea exclusivă a unui partid politic și că o eventuală pierdere a lui Ciolacu ar avea implicații asupra PNL și a coaliției de guvernare.
Citește și: László Tőkés îndeamnă la autonomie maghiară în Transilvania, învolburând apele politicii românești!
În încheiere, Rareș Bogdan a subliniat că el este un naționalist și a exprimat bucuria sa de a vedea numeroase steaguri tricolore în rândul protestatarilor. Totuși, el a remarcat că ar fi fost potrivit să fie afișat și un steag al Uniunii Europene, având în vedere că multe dintre tractoarele și camioanele din România au fost achiziționate cu fonduri europene.
Rareș Bogdan:
„Cred că ar trebui să înceteze si colegi mei, dar și alți lideri politici, să-i mai blameze pe cei din stradă. Eu sunt absolut sigur că cei care au venit din toată țara n-au venit de bine aici și cred că s-a greșit că nu s-a discutat cu ei din primele 48 de orei. Așa cum Radu Vasile, Teodor Stolojan și chiar Nicolae Ciucă au stat de vorba zeci de ore și zile la rând, la vremea lor, cu protestatarii, la fel cred că ar fi trebuit să procedeze Florin Barbu și Sorin Grindeanu. Poate așa se face că de la 4 revendicări s-a ajuns la peste 20.”
„Nu putem să ne disociem de guvernare, daca pierde Ciolacu pierde și PNL. Cine crede că PNL ar avea se câștigat dacă Ciolacu are de pierdut, se înșală, Nicio nemulțumire nu poate fi capitalizata în contul unui singur partid.”
„Nu mă așteptam ca Sorin Grindeanu să aibă acea reacție, oricât de obosit ai fi, ca politician, nu poți avea o asemena reacție, Nu știu dacă este război intre Ciolacu și Grindeanu și oricum e ultima mea preocupare, avem atâtea probleme în partid.”
„N-am ascuns niciodată faptul că eu sunt naționalist, așa am fost crescut și m-am bucurat să văd atâtea steaguri tricolor pe tractoare si pe camioane, dar m-aș fi aștepta să văd măcar un steguleț al UE, pentru că 99% dintre tractoarele din România sunt cumpărate din bani europeni.”
Declarațiile lui Rareș Bogdan au stârnit un puternic val de controverse și au adus în prim-plan întrebări cu privire la modul în care liderii politici trebuie să gestioneze protestele și nemulțumirile populare, precum și la legătura strânsă între rezultatul liderilor partidelor și viitorul guvernului. De asemenea, ele au pus în discuție abordarea față de protestatari și necesitatea unui dialog constructiv pentru rezolvarea problemelor.