Greenpeace Italia a difuzat recent imagini filmate cu o cameră termică cu infraroșu, care relevă temperaturi alarmante în capitala italiană, Roma. În aceste imagini, surprinse joi, temperaturile depășesc 50°C, fiind un semnal de alarmă cu privire la efectele severe ale schimbărilor climatice și ale fenomenului meteorologic actual.
Italia se luptă cu un val de căldură extrem: temperaturi record înregistrate la Roma
Anticiclonul african ”Minos” este responsabil pentru acest val de căldură fără precedent, care a adus temperaturi mult peste media istorică în Italia. Acest fenomen meteorologic determină condiții extreme ce afectează atât locuitorii, cât și turiștii din capitală.
În imaginile prezentate de Greenpeace, obiective turistice celebre precum Colosseumul, Piața Sfântul Petru de la Vatican și Gara Termini sunt vizibile, arătând impactul direct al caniculei asupra zonelor turistice din Roma. În special, în principala gară din oraș, camera termică a înregistrat temperaturi de peste 50°C, un nivel extrem ce cauzează disconfort semnificativ și crește riscul de incendii.
Per verificare la situazione relativa al picco di calore che sta interessando in questi giorni ampie parti del nostro Paese, i volontari di Greenpeace Italia hanno effettuato un monitoraggio per le strade di Roma, realizzando immagini foto e video grazie a una termocamera a… pic.twitter.com/sCSCclowCD
— Repubblica (@repubblica) June 21, 2024
Valul de căldură intens a avut deja consecințe dramatice. Joi, un incendiu major de pădure a izbucnit în sud-estul Romei, într-o zonă verde și bogată în vegetație. Zeci de pompieri și un elicopter au fost mobilizați pentru a lupta împotriva flăcărilor. Incendiul a fost dificil de controlat din cauza condițiilor meteo extreme, însă eforturile coordonate ale echipelor de intervenție au reușit să prevină extinderea dezastrului.
Citește și: Sunet straniu la Marea Mediterană: Obiect necunoscut cu viteza de 600 km/s – Primele ipoteze!
Aceste condiții meteorologice extreme au generat preocupări majore pentru siguranța publică și au pus în evidență necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Italia, împreună cu alte țări europene, se confruntă din ce în ce mai des cu fenomene meteo extreme, subliniind importanța unei acțiuni globale coordonate pentru protejarea mediului și a populației.