Astăzi, 12 decembrie 2024, Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a aprobat aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Începând cu 1 ianuarie 2025, cele două țări vor deveni membre cu drepturi depline în acest spațiu de liberă circulație, incluzând eliminarea controalelor la frontierele terestre.
Acord unanim al statelor membre
Austria și Olanda, țări care anterior blocaseră aderarea României și Bulgariei, și-au exprimat acordul, contribuind astfel la unanimitatea necesară în cadrul Consiliului JAI. În cadrul ședinței, miniștrii Justiției și de Interne ai Uniunii Europene au apreciat eforturile susținute ale celor două state pentru îndeplinirea criteriilor Schengen.
De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România și Bulgaria au implementat părți esențiale din acquis-ul Schengen, cum ar fi controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen. Decizia de astăzi vine ca o continuare a hotărârii din 30 decembrie 2023, când Consiliul a stabilit ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime, măsură implementată începând cu 31 martie 2024.
Beneficii directe pentru cetățeni
În urma acestei decizii, românii vor putea călători între statele membre ale Spațiului Schengen fără a fi supuși controalelor la frontieră. Acest pas elimină barierele administrative pentru cetățenii români și bulgari, facilitând libera circulație în 27 de țări europene.
Lista statelor membre ale Spațiului Schengen include: Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.
Declarația ministrului Cătălin Predoiu
Ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat importanța acestui moment istoric pentru România, declarând că țara noastră este complet pregătită pentru aderarea la Spațiul Schengen. Înainte de ședința Consiliului JAI, Predoiu a declarat:
„Este ședința în care se poate lua decizia pentru intrarea României în Spațiul Schengen. Pentru aceasta ne-am pregătit, pentru asta am muncit luni de zile și în teren la frontieră, și în cancelariile diplomatice. Anticipez că vor fi discuții legate de ultima evoluție din Orientul Mijlociu, care va avea impact pe zona de migrație. Dar ne-am pregătit și pentru acest lucru.”
Ministrul a subliniat că România a făcut eforturi susținute pentru acest obiectiv:
„Eu sper ca să revin după ședință cu un rezultat pozitiv. Este o bătălie importantă și sper să fie ultima pentru Schengen.”
Citește și: Klaus Iohannis, transformat de o operație estetică? Medicii dezvăluie detalii surprinzătoare
Perspective europene
Decizia Consiliului JAI reprezintă un pas semnificativ pentru integrarea europeană a României și Bulgariei, consolidând astfel unitatea și cooperarea în cadrul Uniunii Europene. Spațiul Schengen rămâne un simbol al libertății de mișcare și al încrederii între statele membre, iar extinderea acestuia marchează un nou capitol în istoria europeană.