Românii se confruntă cu prețuri mari la produse și utilități, dar există o excepție notabilă în ultimii doi ani – prețul uleiului de floarea soarelui. În ciuda acestui fapt, această veste aduce cu sine și provocări semnificative pentru producătorii și procesatorii locali.
Impactul negativ al importurilor masive de ulei ucrainean asupra industriei românești de ulei de floarea soarelui
Țara noastră a devenit importator masiv de ulei de floarea soarelui ucrainean, datorită prețurilor mai scăzute, dar și calității îndoielnice a produselor. Acest fenomen a fost confirmat de specialiști din domeniul agricol, în timp ce fermierii români susțin că nu pot face față concurenței străine.
Conform datelor, aproape 25% din cele aproximativ 672.000 de tone de ulei de floarea soarelui exportate de Ucraina au ajuns pe piața românească. Ucraina, ca cel mai mare exportator global de ulei de floarea soarelui, utilizează bazinul Mării Negre pentru a livra cantități uriașe de produse în țările europene, inclusiv România.
Producătorii și procesatorii locali se plâng de impactul concurenței ucrainene asupra industriei locale. Monica Iordache, un reprezentant al unei companii de procesare a uleiului, a afirmat: „Noi procesăm în momentul de faţă numai materie primă din România. Având în vedere diferenţele de preţ, este clar că nu vom avea un preţ competitiv în piaţă. Noi avem impuse nişte standarde pe produs. Aceste produse provenite din Ucraina nu sunt autorizate pentru standarde europene, drept pentru care pot ieși cu un preț mai mic în piaţă.”
În plus, directorul executiv al Forumului APPR, Alina Crețu, a subliniat: „S-a permis intrarea în Uniunea Europeană a unei cantităţi nelimitate cumva, s-au produs sincope majore. Riscăm să pierdem o parte din fermierii din zona noastră.”
Specialiștii din domeniul agriculturii confirmă că redresarea industriei autohtone de ulei de floarea soarelui nu se va produce curând. Dragoş Frumosu, președintele Sindalimenta, a explicat: „Este ieftin pentru că Ucraina nu are taxele pe care o ţară din Uniunea Europeană le are. Inclusiv din punct de vedere a sănătăţii seminţelor de floarea soarelui pot fi probleme pentru că în Ucraina nu ştim cu ce se fac tratamente.”
Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pare să fie mai puțin îngrijorat de situație. El a afirmat: „În momentul de faţă, nu ştiu dacă mai mult de 1% sau 2% din uleiul de la retaileri este din Ucraina. Eu rar am văzut câte o sticlă de ulei care a venit din Ucraina. Nu te obligă nimeni să cumperi ulei din Ucraina când ai 7 tipuri de produse româneşti.”
România este cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană, producând anual 4,9 milioane de tone, iar uleiul de floarea soarelui este cel mai exportat produs alimentar din țara noastră. Cu toate acestea, importurile masive de ulei ucrainean au provocat îngrijorări cu privire la viabilitatea industriei autohtone de ulei.