În cadrul slujbelor creștin-ortodoxe, credincioșii sunt îndrumați să își facă semnul crucii doar la începutul și la sfârșitul Hexapsalmului (cunoscuți și ca Psalmii Utreniei sau Exapsalmul, adică Cei șase Psalmi), o secțiune deosebit de importantă a slujbei. Pe parcursul lecturii acestuia, chiar și în momentele de invocare a lui „Slavă… Și acum… Aliluia…”, tradiția impune să nu se facă semnul crucii, ci să se participe în „deplină liniște și cu evlavie”, urmărind cititorul care, cu respect și teamă de Dumnezeu, îndeplinește lectura Hexapsalmului. Această lectură simbolizează perioada celei de-a doua Veniri a Domnului, când întreaga umanitate va aștepta cu teamă și tremur judecata Sa finală.
Tradiția creștin-ortodoxă subliniază importanța Hexapsalmului în slujbele religioase: Respect și tăcere în timpul lecturii sacre
Acest moment liturgic profund necesită o atitudine de reculegere și respect, fiind recomandat ca toți credincioșii să stea nemișcați, fără a produce zgomote sau a se deplasa. Tăcerea și liniștea deplină sunt elemente esențiale pentru a respecta simbolismul acestui moment sacru.
O atenție deosebită trebuie acordată slujbelor de seară din Săptămâna Mare, care reprezintă Utrenia zilei următoare. Credincioșii sunt adesea tentați să intre în biserică fără să fie atenți dacă în acel moment are loc citirea Hexapsalmului. În astfel de situații, aceștia sunt sfătuiți să rămână nemișcați la intrarea în naos și să se așeze la locurile lor doar după încheierea lecturii.
Hexapsalmul include șase psalmi care au semnificații speciale:
- Psalmul 3 evocă speranța neclintită în Dumnezeu,
- Psalmul 37 exprimă durerea sufletului apăsat de păcate,
- Psalmul 62 este o rugăciune de mângâiere matinală,
- Psalmul 87 reprezintă rugăciunea unui suflet frânt de suferințe,
- Psalmul 102 este un act de mulțumire pentru binefacerile lui Dumnezeu
- Psalmul 142 conține o cerere arzătoare de ajutor divin.
Această lectură solemnă, realizată în picioare de către toți participanții, aduce laolaltă imnuri, rugăciuni și profeții, multe dintre acestea fiind scrise de Regele David, adâncindu-i pe credincioși în evlavia și simbolismul specific cultului ortodox.
Andrei Ionescu
10 septembrie 2024 at 22:15
Unde scrie ca nu trebuie sa iti faci cruce in timpul celor sase psalmi de la Utrenie?
Ecaterina
11 septembrie 2024 at 9:30
În Liturghierul din secolul al XI-lea!
Mai menționez, ca să înțelegi și mai bine, că cei șase psalmi durează 6-7 minute, iar după primii trei psalmi (în special după primii 3, deci ține minte acest aspect!) nu facem nici cruce, nici nu ne așezăm pe scaun, nici nu ne mutăm greutatea corpului de pe un picior pe altul și nici măcar nu clipim deoarece acum Hristos nu va mai veni să se răstignească, ci va veni ca Judecător. Practic, a doua Sa venire.
Mi-am propus să nu mai comentez, dar, ca de obicei, întotdeauna ispita vine de la om, de la diavol și de la trup.
Andrei Ionescu
11 septembrie 2024 at 20:21
Poti sa nu clipesti 3 minute sau adaugi informatii aiurea? Am intrebat unde scrie ca nu se face cruce in timpul celor sase psalmi, atat, pentru ca nu am mai auzit asta nicaieri. Acum insinuezi ca te-am ispitit scriind intrebarea? Rezumeaza-te la raspunsul intrebarii, nu ma intereseaza aspecte ale personalitatii tale. Un comportament foarte civilizat, ce sa zic.
Ecaterina
11 septembrie 2024 at 23:29
Și ți-am răspuns, deșteptule! Dar ca orice rahat infatuat, nu demonstrezi decât că ești un alt analfabet funcțional! Fiindcă habar n-ai să pricepi ceea ce citești!
Da, poți să nu clipești 3 minute! Dar ești prea prost să încerci! Deja m-am săturat de idioți și de idioate care nu înțeleg nimic despre lume și viață, care nu-s în stare să îngaime 3 fraze nici în scris măcar, dar fac pe spiritualii și pe interesanții!
Ultima frază, sfertodoctule, a fost RETORICĂ! Pricepi??? Că desene nu fac!!!
M-am plictisit enorm de curve proaste care-mi fac educație, precum exmatriculatele astea pe ușa din dos a vieții care comentează aici: https://aznews.ro/disperarea-mamei-inainte-ca-fata-ucisa-de-urs-sa-plece-in-munti-dia-nu-te-du-te-rog-nu-te-du-ai-grija-cu-ursii/
așa cum m-am scârbit de idioți utili!
Andrei Ionescu
13 septembrie 2024 at 1:14
Foarte tare limbajul, intr-adevar un comportament civilizat, cum am spus inainte. Ma faci semidoct si curva fara sa stii macar cine sunt, extraordinar :)). Realizezi ca folosind acest limbaj nu faci decat sa te jignesti pe tine? Tot tu vrei sa te dai desteapta, macar invata si tu un lucru: cand te intreaba cineva ceva raspunzi la ce te-a intrebat. Fara sa repeti ce scrie in postarea de pe site si fara sa faci adaosuri ca sa pari mai desteapta.