O anchetă internă a fost declanșată de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea după ce o polițistă din Bihor a fost prezentă în mai multe materiale electorale asociate Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Cazul o vizează pe Alexandra Bradea, angajată ca agent din 2012 la Sectorul Poliției de Frontieră Bihor, potrivit informațiilor furnizate de publicația Bihoreanul, citată de r3media.ro.
Prezența acesteia în conținuturi vizuale și mesaje cu caracter electoral atribuite AUR, dar și apartenența sa la grupul de Facebook intitulat „Femei de AUR”, au atras atenția autorităților. Conform sursei citate, gesturile Alexandrei Bradea ar contraveni prevederilor Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului, lege care interzice în mod explicit implicarea polițiștilor în activități de propagandă politică sau afilierea la partide.
„În urma informațiilor și imaginilor transmise, instituția derulează o anchetă internă privind participarea agentei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș la acțiunile unui partid politic. Concluziile și măsurile adoptate vor fi comunicate după finalizarea cercetării”, a declarat Laura Bondar, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
Publicația Bihoreanul mai precizează că Alexandra Bradea nu este membră AUR, însă chiar și o simplă asociere vizuală sau participarea într-un cadru politic poate constitui o abatere disciplinară în cazul personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne.
În paralel cu această anchetă, jurnalistul Patrick Andre de Hillerin atrage atenția asupra unui dublu standard în aplicarea legii. Acesta compară situația Alexandrei Bradea cu cea a polițistului Marian Godină, cunoscut pentru implicarea sa publică si agresivă în sprijinul lui Nicușor Dan. Mesajele acestuia au fost proiectate inclusiv în cadrul unui protest organizat de Nicușor Dan în weekendul recent încheiat.
„Îl susțin pe Nicușor Dan și fac tot ceea ce ține de mine pentru ca el să câștige“, este unul dintre mesajele transmise public de Marian Godină, mesaj care, conform aceleiași Legi 360/2002, se încadrează tot la propagandă electorală, interzisă personalului MAI.
Cu toate acestea, nicio instituție nu s-a autosesizat în cazul lui Marian Godină și nu a fost demarată vreo procedură de anchetă similară celei declanșate împotriva Alexandrei Bradea. Astfel, jurnalistul concluzionează că „ceea ce e ilegal pentru Alexandra Bradea este perfect în regulă pentru Marian Godină”, semnalând o aplicare selectivă a legii în funcție de contextul politic implicat.
