O nouă tentativă de cosmetizare a imaginii administrației conduse de Nicușor Dan este spulberată de realitate. Reprezentanții SANADOR au ieșit public joi, printr-o postare oficială, pentru a corecta informațiile răspândite în spațiul public, explicând că spitalul a cerut încă din 2021 autorizație pentru extinderea unui centru oncologic deja existent, dedicat tratării cancerului – inclusiv la copii. Dezmințirea lovește în plin atât în campania de imagine a primarului, cât și în afirmațiile lipsite de temei ale deputatului USR, Emanuel Ungureanu.
În mod ironic, deputatul USR a susținut că directorul medical de la SANADOR i-ar fi infirmat „categoric” existența unui proiect privind un spital oncologic pentru copii. Realitatea este însă cu totul alta, așa cum o confirmă chiar SANADOR, într-un mesaj oficial menit să repare dezinformările apărute recent.
„Respectivă Autorizaţie se referă la extinderea Centrului Oncologic SANADOR, deci un spital oncologic existent destinat exclusiv tratării afecţiunilor oncologice, inclusiv pentru copii, care urmează a se extinde cu o secţie nouă specializată în tratarea afecţiunilor oncologice; deci da, e vorba de un spital pentru tratarea cancerului, fapt specificat inclusiv pe prima pagină din Autorizaţia de Construire (prezentată incomplet în spaţiul public) şi detaliat în documentele tehnice care constituie anexă acesteia”, precizează reprezentanții unității medicale.
Mai mult, SANADOR subliniază că extinderea are un scop strict medical, neavând nicio legătură cu dezvoltări imobiliare, insinuare strecurată în unele luări de poziție. Instituția spune că beneficiază de personal medical cu reputație solidă și că investiția vizează consolidarea capacității de diagnostic și tratament în oncologie – inclusiv în radioterapie, chimioterapie, imunoterapie și medicină nucleară.
„Prezentele clarificări sunt necesare atât ca urmare a prezentării în spaţiul public a unor informaţii eronate, cât şi a nenumăratelor solicitări privind comunicarea unui punct de vedere; SANADOR nu doreşte mediatizarea şi implicarea în dezbaterile politice existente, susţinând parcursul pro-european şi economia liberă a României”, transmite spitalul.
De asemenea, SANADOR aduce în atenție o cronologie ignorată de cei care au dorit să obțină capital politic din acest caz: spitalul a solicitat autorizația pe 19 octombrie 2021, în baza unui certificat de urbanism valabil. În fața refuzului inexplicabil al Primarului General de a emite documentul, a fost nevoie de o acțiune în instanță, în urma căreia justiția a obligat municipalitatea să aprobe autorizația.
Această serie de clarificări demască nu doar o încercare de manipulare a opiniei publice, ci și lipsa de rigoare în declarațiile unor oficiali precum Emanuel Ungureanu, care pare să fi preferat declarațiile pripite în locul unei documentări serioase. Totodată, aduce o nouă pată pe imaginea administrației Nicușor Dan, care blochează nejustificat proiecte medicale esențiale.
