Într-o operațiune de amploare desfășurată joi, 25 ianuarie 2024, polițiștii și procurorii de la Parchetul Tribunalului Brașov au efectuat 17 percheziții domiciliare și au pus în executare două ordonanțe de ridicare a înscrisurilor în județul Brașov. Aceste acțiuni au fost derulate în cadrul unui dosar penal care vizează obținerea ilegală a unor fonduri destinate îngrijirii bolnavilor de COVID-19.
Fraudarea fondurilor COVID-19 în Brașov: Percheziții și acuzații grave împotriva medicilor de familie
Coordonată de un procuror specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, operațiunea a implicat polițiști din Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Brașov, Poliția Municipiului Brașov, Poliția Municipiului Făgăraș, Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Scopul perchezițiilor a fost de a obține mijloace de probă, inclusiv înscrisuri oficiale, echipamente informatice și evidențe personale, în legătură cu presupusa activitate ilegală desfășurată de mai mulți medici de familie din județul Brașov în perioada octombrie 2020 – octombrie 2021.
Potrivit informațiilor disponibile, există suspiciuni rezonabile că acești medici ar fi solicitat și obținut sume de bani de la bugetul de stat, care erau alocate finanțării serviciilor de monitorizare a pacienților infectați sau suspectați de infectare cu virusul SARS-Cov-2. Aceste sume erau destinate, în principal, pentru monitorizarea zilnică a pacienților prin consultări medicale la distanță și întocmirea fișelor de monitorizare telefonică aferente pacienților.
Cu toate acestea, anchetatorii au descoperit că medicii ar fi introdus date false în documentele trimise pentru decontare, susținând că au efectuat monitorizări zilnice la un tarif de 105 lei per pacient, în timp ce în realitate nu ar fi avut nicio comunicare cu pacienții infectați cu COVID-19 sau ar fi comunicat doar în primele zile.
În cadrul acțiunii, au fost aduse la sediul poliției pentru audieri un total de 5 persoane, pentru a clarifica aspectele legate de presupusele activități ilegale desfășurate în domeniul sănătății publice.
Acest caz reprezintă o investigație importantă și complexă, având în vedere gravitatea acuzațiilor de fraudă și utilizarea incorectă a fondurilor destinate luptei împotriva pandemiei de COVID-19. Autoritățile continuă să desfășoare ancheta pentru a stabili cu exactitate circumstanțele și persoanele implicate în această presupusă infracțiune.