În după-amiaza zilei de joi, mai multe persoane, inclusiv Dorin Cioabă, Regele rromilor, au organizat un protest în fața sediului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din Constanța. Motivul protestului a fost nemulțumirea legată de desfășurarea unei licitații pentru vânzarea unor bunuri aparținând Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA.
Protest în fața ANAF Constanța: Regele rromilor, Dorin Cioabă, și alți participanți la licitație contestă desfășurarea procedurii
Dorin Cioabă, alături de reprezentanții celor aproximativ 40 de firme participante la licitație, au acuzat nereguli în procedura de desfășurare a licitației. Conform declarațiilor lui Cioabă, locomotivele scoase la licitație ar fi fost vândute la jumătate de preț, favorizând astfel anumite persoane.
„Am participat la o licitație organizată de ANAF. Fiecare firmă a plătit sume mari de bani. Când am intrat în sală au început aranjamentele. Când era pe cale cineva să adjudece ceva la licitație, se relua licitația. Le-am atras atenția că nu este în regulă. Am venit de la Sibiu, din Gorj să cumpărăm aceste bunuri la licitație în urma anunțurilor și am văzut că se fac ilegalități. A fost reluată de trei ori o licitație“, a declarat Dorin Cioabă pentru ZIUA de Constanța.
Pentru a preveni escaladarea situației, autoritățile au intervenit la fața locului, fiind prezenți polițiști și jandarmi.
În replică, Claudia Manea, președinta comisiei de licitație, a afirmat că din punctul de vedere al organului fiscal, licitația s-a desfășurat conform normelor. „Au existat și mici neînțelegeri cu persoane care erau ofertanți pentru un anumit bun. Persoanele în cauză nu au fost rugate să părăsească sala în care se desfășura licitația ci au ieșit singure deoarece nu erau interesate și de celelalte bunuri scoase la licitație“, a explicat Manea, potrivit sursei citate.
Ministerul Finanțelor, prin ANAF și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, a organizat cea de-a patra procedură publică pentru valorificarea bunurilor CFR Marfă SA. Valoarea celor 25 de locomotive scoase la licitație a fost de 7.824.949 lei, prețul fiind redus cu 19%.
Licitația, programată pentru data de 25 iulie la ora 13:30, a avut loc la sediul din bulevardul Constanța nr. 312A. Participanții au avut ocazia să achiziționeze locomotivele aflate în conservare în stația Palas și Portul Constanța. Pentru a participa la licitație, ofertanții au depus cu cel puțin o zi înainte oferta de cumpărare și dovada plății taxei de participare sau a constituirii garanției sub forma scrisorii de garanție, reprezentând 10% din prețul de pornire a licitației.
Evenimentul a generat controverse și nemulțumiri, evidențiind tensiunile dintre autorități și participanți privind transparența și corectitudinea procedurilor de licitație.