Un scandal cutremurător a izbucnit în sânul Bisericii Angliei, după ce mai mulți oficiali ai instituției religioase se confruntă cu presiuni tot mai mari de a demisiona în urma dezvăluirilor privind implicarea lor în mușamalizarea unor cazuri de abuz comise de avocatul John Smith. Într-o măsură de autoasumare a responsabilității, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a anunțat că își va prezenta demisia. Decizia sa vine pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Biserica Angliei ar fi ascuns timp de decenii informațiile despre abuzurile asupra copiilor, subiecte care au reapărut în prim-planul atenției publice după publicarea unui raport independent devastator.
Demisie în Biserica Angliei: Arhiepiscopul de Canterbury părăsește funcția, iar alți lideri sunt presați să răspundă pentru scandalul abuzurilor ascunse
După demisia lui Welby, atenția publică și a instituțiilor de control s-a îndreptat rapid către alți oficiali de rang înalt din cadrul clerului anglican, care se confruntă cu întrebări grele cu privire la nivelul de cunoaștere pe care l-au avut sau l-ar fi putut avea despre seria de abuzuri. Printre aceștia se numără patru episcopi, alături de un membru influent al comisiei secrete însărcinate cu selecția succesorului lui Welby. Toți aceștia sunt presați să urmeze exemplul Arhiepiscopului de Canterbury, care a ales să demisioneze marți într-un gest de „rușine” și autoevaluare a responsabilității pentru eșecurile structurale care au împiedicat justiția să își facă datoria față de victimele abuzurilor înainte de moartea lui John Smyth, în 2018.
Publicarea recentă a raportului independent Makin a adus în atenție o imagine profund tulburătoare asupra naturii și amplorii abuzurilor comise de Smyth, avocatul John Smyth QC. Într-o perioadă ce se întinde pe parcursul a cinci decenii și trei țări diferite, Smyth este acuzat că a abuzat fizic, sexual, psihologic și spiritual 130 de băieți și tineri din Regatul Unit și Africa. Potrivit raportului, aceste abuzuri au fost posibile datorită unor rețele de protecție, iar instituția religioasă nu a acționat prompt, deși a deținut informații încă din 2013.
Conform concluziilor din raport, Smyth ar fi putut fi pus sub acuzare dacă Justin Welby ar fi raportat oficial cazurile de abuz la poliție în urmă cu zece ani. De asemenea, raportul subliniază că moartea lui Smyth în 2018, în Cape Town, la vârsta de 75 de ani, a avut loc în timp ce era investigat de poliția din Hampshire, o anchetă care nu s-a putut finaliza din cauza decesului său, nepermițând astfel ca abuzurile să fie judecate în fața legii.
În pofida presiunilor intense de demisie care planează asupra conducerii Bisericii Angliei, un alt oficial cleric de rang înalt a susținut că nu este necesară o renunțare generală la funcții, argumentând că Welby și-a asumat deja responsabilitatea „instituțională” pentru abaterile structurale. Cu toate acestea, raportul concluzionează că răspunsul Bisericii Angliei la informațiile despre abuzurile lui Smyth a fost „complet ineficient” și echivalează cu o mușamalizare gravă a adevărului.
Citește și: Elon Musk explodează împotriva unui oficial NATO! Avertisment dur despre rețeaua X și dezinformare
Acest caz adâncește o criză instituțională, punând sub semnul întrebării capacitatea Bisericii de a-și proteja enoriașii și de a răspunde justiției. Totodată, opinia publică urmărește cu atenție desfășurarea evenimentelor și eventualele măsuri de reformă în cadrul uneia dintre cele mai vechi instituții religioase din lume.