Într-un gest surprinzător, senatoarea Diana Șoșoacă a declanșat o anchetă amplă, sesizând Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, privind controversele din jurul reabilitării „Bojdeucii” lui Ion Creangă din Iași. Această clădire istorică emblematică se află în centrul unui scandal, acuzată că a fost supusă unor lucrări care au dus la o modernizare departe de autenticitatea inițială a imobilului.
De la Reabilitare la Controverse Politice: Bojdeuca lui Ion Creangă, Focalizare Europeană și Anchete la Nivel Înalt
Potrivit stirpesurse.ro, Șoșoacă a solicitat o investigație riguroasă asupra cheltuielilor și plăților implicate în proiect, cerând, de asemenea, verificarea legalității și a operațiunilor din punct de vedere juridic și contabil, precum și o cercetare a proiectului sub aspectul oportunității și al managementului fondurilor europene. Într-o mișcare surprinzătoare, această sesizare a fost depusă prin intermediul casei de avocatură a lui Dragomir Tomașeschi, un avocat cunoscut care s-a alăturat recent partidului S.O.S. România.
Tomașeschi, figura centrală în acest caz, a avut o carieră politică eclectică, trecând de la PDL la PNL, iar în cele din urmă, ajungând la S.O.S. România. A fost prefect în perioada 2009-2012 și s-a remarcat prin contestarea poziției Iuliei Scântei pe lista candidaților la Senat în 2016. În ultimii ani, el s-a implicat în diverse partide, inclusiv Partidul Împreună pentru Moldova și AUR Iași, înainte de a adera la S.O.S. România în octombrie.
În răspunsul primit de la Parchetul European, sesizarea a fost redirecționată către autoritățile române, mai precis către Direcția de Luptă Antifraudă (DLAF).
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a intervenit și ea în acest caz, solicitând Corpului de control să verifice legalitatea avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”. Ea a cerut, de asemenea, Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și Institutului Național pentru Patrimoniu să analizeze calitatea intervenției prin verificarea proiectului și prin deplasare la fața locului.
Reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” a fost scosă la licitație de către Consiliul Județean Iași în 2019, în cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”, cu scopul de a accesa fonduri europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova. Obiectivul proiectului era promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric.
Muzeul „Ion Creangă” și „Bojdeuca” au fost ultima dată renovate în 1984, iar muzeul a fost redeschis în 1985. Evoluția casei a fost una complexă, începând de la momentul în care a fost cedată Primăriei Iași în 1917. În timp, casa a suferit multiple intervenții, inclusiv reparații în 1931-1936, o reprofilare în 1966 și lucrări de reparații în primăvara anului 1968.
Citește și: Elena Udrea, la un pas de ieșirea din închisoare. Nota SRI care o poate salva
Cu privire la acest scandal, opinia publică așteaptă rezultatele verificărilor la nivel guvernamental și de către DLAF, în timp ce Casa de Avocatură Tomașeschi și implicarea Senatoarei Șoșoacă adaugă o dimensiune politică și juridică complexă întregii situații.