Recent, Italia a adoptat o lege semnificativă, devenind astfel prima țară europeană care interzice alimentele sintetice, incluzând aici și carnea cultivată. Această decizie afectează nu doar industria alimentară italiană, ci și milioanele de români care locuiesc în această țară. Inițiativa a venit din partea Guvernului italian, condus de premierul Georgia Meloni, lidera partidului de extremă-dreapta Frații Italiei. Prin acest act normativ, guvernul italian își propune să adreseze riscurile asociate cu dezechilibrele nutriționale presupuse a fi cauzate de consumul alimentelor sintetice, subliniind, în același timp, absența unor cercetări științifice concludente în favoarea acestor produse.
Italia Interzice Alimentele Sintetice, Inclusiv Carnea Cultivată: Măsuri pentru Protejarea Sănătății și Culturii Alimentare
Această lege a stârnit reacții mixte în Italia. Partidul Democrat, o formațiune politică progresistă, a criticat adoptarea legii, argumentând că lipsesc concluziile științifice care să justifice o interzicere totală a alimentelor sintetice. De asemenea, au existat discuții aprinse și amânări repetate ale dezbaterilor în Camera Deputaților, pe fondul îngrijorărilor privind conformitatea legii cu normele Uniunii Europene.
Susținătorii legii, coordonați de Coldiretti, cea mai mare asociație a fermierilor și agricultorilor italieni, au subliniat importanța protejării sănătății publice și a prevenirii șomajului. Ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat pentru ziare.com: „Dorim să protejăm sănătatea publică şi să prevenim şomajul. Există un risc de injustiţie socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogaţii mănâncă bine şi săracii mănâncă prost”.
În același spirit, Ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci, a accentuat obiectivul legii de a proteja patrimoniul și cultura alimentară a Italiei, bazată pe dieta mediteraneană. Sub conducerea actualului guvern, au fost emise patru decrete ce vizează o informare mai bună a consumatorilor despre produsele care nu fac parte din dieta tradițională italiană. Acestea includ, de exemplu, obligația separării în hipermarketuri a făinii fabricate din insecte de restul produselor alimentare. Această decizie vine într-un context în care Comisia Europeană a autorizat comercializarea produselor pe bază de insecte.
Citește și: Atenție, Pietoni: Traversați cu Telefonul și Plătiți! Noua Lege care te Poate Costa 435 de Lei