Un caz șocant din 2021, abia acum investigat în Statele Unite, ridică întrebări serioase despre criteriile și procedurile de declarare a morții cerebrale, după ce un donator de organe a revenit la viață pe masa de operații. Incidentul a fost intens mediatizat de presa internațională, iar în România, Gândul a relatat acest caz cutremurător, făcând referire la o investigație recentă realizată de National Public Radio (NPR), relatează ActiveNews.ro.
Bărbat declarat în moarte cerebrală a revenit la viață pe masa de operație
Thomas „TJ” Hoover II, un bărbat în vârstă de 36 de ani, a fost transportat de urgență la Spitalul Baptist Health Richmond din Kentucky în octombrie 2021, după ce a suferit o supradoză de droguri. În urma acestei situații critice, el a fost declarat pacient „aflat în moarte cerebrală”. Conform protocoalelor obișnuite, corpul său urma să fie supus unei intervenții pentru prelevarea inimii în scopul donării de organe, însă situația a luat o întorsătură neașteptată și șocantă.
În timpul pregătirilor pentru operație, Hoover a prezentat semne clare de viață chiar pe masa de operații, în timp ce medicii se pregăteau să îi extragă inima. Momentul a fost descris de Nyckoletta Martin, o fostă asistentă a organizației Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA), care a povestit cu groază experiența trăită: „Se zvârcolea pe masă. Ăsta e cel mai urât coșmar. Să fii în viață în timpul unei operații și să știi că cineva urmează să te deschidă și să-ți ia organele. Este îngrozitor”.
Un alt martor, Natasha Miller, angajată a aceleiași organizații, a relatat că bărbatul părea să fie conștient în timp ce era transportat din secția de terapie intensivă către sala de operații. „Parcă se zvârcolea. Și apoi, când ne-am apropiat, am văzut că avea lacrimi curgându-i pe față. Plângea”, a adăugat aceasta, subliniind gravitatea situației.
Cazul a declanșat o amplă anchetă în SUA, investigarea acestuia fiind realizată abia la trei ani după incidentul din 2021. După intervenție, Hoover a supraviețuit și a continuat să trăiască, deși cu multiple sechele fizice și cognitive. Conform declarațiilor surorii sale, Donna Rhorer, care acum îl îngrijește, Thomas se confruntă cu probleme de memorie, dificultăți în vorbire și mers. Publicația britanică Metro a subliniat că starea sa generală de sănătate rămâne afectată, însă el se află într-o stare stabilă alături de familie.
Citește și: La doar 26 de ani, un tânăr a fost mutilat de cancer oral – medicii i-au îndepărtat jumătate din limbă
Acest incident a ridicat serioase întrebări despre sistemul de donare de organe și protocoalele medicale privind declararea morții cerebrale, atrăgând atenția asupra nevoii de reevaluare a acestor proceduri delicate, atât în SUA, cât și la nivel global.