Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a stârnit controverse după o declarație făcută la Digi24, în care a subliniat importanța implicării sectorului privat în dezvoltarea bazelor sportive din România. Aceasta a fost răspunsul său la apelul urgent lansat de campionul mondial la înot, David Popovici, care a cerut autorităților să investească mai mult în sport și în tineret.
Citește și: Nicolae Ciucă îl desființează pe Premierul Marcel Ciolacu: „Este cea mai nefericită decizie…”
Întrebat despre mesajul lui David Popovici pentru politicienii care nu investesc în sport, Sorin Grindeanu a răspuns pentru Digi24 că „eu știu că în București sunt totuși bazine. Sunt. E și la Dinamo, e și la Lia Manoliu, din câte știu, e și la Otopeni. (…) E nevoie de investiții, e adevărat, în continuare și în celelalte orașe din țară”.
Grindeanu a argumentat că nu ar trebui exclusă contribuția investitorilor privați în acest sector, subliniind că „Hai să nu excludem și zona privată care poate să vină să investească în ce înseamnă baze sportive, că parcă nu ne dorim să ne întoarcem în vremuri dinainte de 1989. Sau cel puțin eu unul nu-mi doresc. Îmi doresc să existe inițiativă privată pe acest palier”. El a adus ca exemplu modelul american, unde bazele sportive nu sunt deținute exclusiv de stat. „De ce doar statul? Unde se spune că doar statul? Dacă mergem în America, e statul american proprietar pe bazele sportive? Eu nu cred”, a declarat ministrul.
Declarațiile sale au venit în contextul unui mesaj dur al lui David Popovici, care a criticat lipsa investițiilor în sportul românesc. Într-un interviu acordat TVR, Popovici a subliniat că „eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, de-asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber”. El a adăugat că „Aceste medalii aş vrea să însemne mai multă atenţie pentru sport, nu neapărat pentru înot, ci către sport în general. (…) Sunt destul de multe probleme la noi în ţară, iar faptul că se investeşte atât de puţin în sport este una dintre ele (…) oamenii de la conducere ştiu treaba asta, trebuie să punem şi presiune”.
Popovici a evidențiat contrastul dintre infrastructura din România și cea din alte țări precum Marea Britanie, SUA și Australia, care dispun de facilități de antrenament de ultimă generație. „În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200, de exemplu, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap! Au toată infrastructura de care au nevoie. Au absolut orice… centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, de-asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber”, a declarat David Popovici după ce a câștigat bronzul olimpic la 100 m liber.
Dezbaterea continuă, iar opinia publică așteaptă reacții și măsuri concrete din partea autorităților, în contextul în care performanțele lui David Popovici, obținute în ciuda condițiilor modeste de pregătire, au stârnit admirație și au reînnoit speranțele într-o schimbare reală pentru sportul românesc.