Connect with us

Hi, what are you looking for?

Externe

SUA intră în istorie cu o execuție șocantă pentru umanitate: Reacții globale de condamnare. ONU intervine!

Kenneth Eugene Smith

Statul american Alabama se pregătște să execute joi, 25 ianuarie, prin inhalare de azot un bărbat condamnat la moarte, Kenneth Eugene Smith, ceea ce a fost denunțat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) ca o premieră și a fost comparat cu tortura, potrivit relatărilor AFP.

Advertisement

Execuția prin inhalare de azot din Alabama: O controversă cu repercusiuni internaționale

Execuția lui Kenneth Eugene Smith, care a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei la comanda soțului acesteia, reprezintă prima executie din acest an din Statele Unite, unde în 2023 au fost efectuate 24 de execuții, toate prin injecție letală.

Advertisement

Citește și: Pastor prins dezbrăcat când seducea o enoriașă: A fost bătut cu bestialitate și alungat din localitate

Guvernatoarea republicană a statului Alabama din sud-estul SUA, Kay Ivey, a stabilit pentru joi, la ora 06:00 GMT, începutul perioadei de 36 de ore în care poate avea loc execuția.

O încercare anterioară de a-l executa pe Kenneth Eugene Smith prin injecție letală la 17 noiembrie 2022 a fost anulată în ultimul moment, deoarece perfuziile intravenoase pentru a-i injecta soluția letală nu au putut fi puse în timpul alocat legal, după ce a fost legat câteva ore, potrivit avocaților săi.

Alabama este unul dintre cele trei state americane care permit execuțiile prin inhalarea de azot, în care moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului).

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis la 16 ianuarie că este „alarmat” de această execuție planificată, care „folosește o metodă nouă și netestată, hipoxia prin azot”. Acest lucru „poate echivala cu tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internațional”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani, cerând suspendarea execuției.

Protocolul de hipoxie prin azot din Alabama nu prevede sedarea, deși Asociația Veterinară Americană (AVMA) recomandă sedarea chiar și pentru animalele mari atunci când sunt eutanasiate în acest fel, a spus purtătoarea de cuvânt.

Kenneth Eugene Smith, ale cărui recursuri în justiție în Alabama au fost respinse, a sesizat Curtea Supremă a SUA, argumentând că noua încercare de execuție i-ar încălca drepturile constituționale și a înaintat și o cerere de suspendare. Dar cea mai înaltă instanță a țării, cu o majoritate conservatoare, a respins solicitarea miercuri.

În argumentele sale scrise către Curtea Supremă prin care se opunea unei anulări a execuției, statul Alabama a mers chiar atât de departe încât să prezinte hipoxia prin azot ca fiind „poate cel mai uman mod de execuție inventat vreodată”.

Crima pentru care Kenneth Eugene Smith a fost condamnat la moarte a avut loc în 1988, când a ucis-o pe Elizabeth Dorlene Sennett, în vârstă de 45 de ani. Această crimă a fost comandată de către soțul femeii, Charles Sennett, un pastor care era puternic îndatorat și infidel soției sale. Scopul acestui omor a fost să pară că a fost vorba de un jaf încheiat tragic. În ciuda sinuciderii soțului, poliția a găsit dovezi care au condus la arestarea celor doi ucigași. Complicele lui Kenneth Eugene Smith, John Forrest Parker, a fost condamnat la moarte și executat în 2010.

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat la moarte într-o primă fază, dar procesul a fost anulat în apel. La cel de-al doilea proces, din 1996, jurații au fost împărțiți în privința sentinței: 11 din 12 au recomandat o condamnare pe viață. Cu toate acestea, judecătorul a trecut peste recomandarea juriului și l-a condamnat la moarte, o posibilitate care exista la acea vreme în unele state, dar care a fost abolită acum în Statele Unite.

Citește și: Liderii europeni în alertă: Civilii sunt îndemnați să se pregătească pentru război! General NATO: „Ne pregătim de un conflict cu Rusia”

În raportul său anual publicat în decembrie, Centrul de Informare privind Pedepsele cu Moartea (DPIC) a subliniat că majoritatea deținuților executați în 2023 în Statele Unite „probabil că nu ar fi condamnați la moarte astăzi”, din cauza luării în considerare a problemelor de sănătate mintală și traumelor inculpaților sau a modificărilor legislative în privința pedepsei cu moartea.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane, în timp ce alte șase respectă un moratoriu privind utilizarea acesteia la decizia guvernatorului.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


1 Comment

1 Comment

  1. Vlad Tepes

    26 ianuarie 2024 at 19:54

    Hitler s-ar simti rusinat…
    Himmler la fel !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Externe

Donald Trump, fostul președinte al SUA și actual candidat republican pentru al doilea mandat neconsecutiv la Casa Albă, a anunțat recent că va scoate...

Externe

Un crater masiv de 15 metri adâncime și 30 de metri lățime s-a format brusc în mijlocul unui teren de fotbal din Gordon Moore...

Externe

Într-o știre care a captat atenția internațională, un obiect neobișnuit, popularizat în presa globală drept „monolit”, a fost îndepărtat de autoritățile americane dintr-o zonă...

Externe

După atacul mortal din Sevastopol, președintele rus Vladimir Putin a intrat imediat în contact cu armata. Rusia a acuzat oficial Statele Unite că poartă...

Externe

Pentagonul a anunțat joi că Ucraina poate utiliza armele furnizate de SUA pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei, nu doar pe teritoriul rus...

Externe

Autoritățile din statul Louisiana au decis, miercuri, să impună afișarea celor „Zece Porunci” în toate sălile de clasă din acest stat conservator din sudul...

Externe

O biserică din Texas a anunțat marți că a acceptat demisia pastorului său principal, Robert Morris, după ce acesta a recunoscut că a abuzat...

Externe

În contextul amenințărilor crescânde din partea Rusiei și Chinei, NATO discută desfășurarea mai multor arme nucleare și scoaterea acestora din depozite, punându-le în stare...