Clearview AI, compania americană de recunoaștere facială, a fost sancționată cu o amendă de 30,5 milioane de euro de autoritățile olandeze pentru crearea unei baze de date ilegale ce conține miliarde de fotografii colectate fără consimțământul persoanelor vizate. Sancțiunea, impusă marți de Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor (AP), vine după ce compania a fost anterior amendată în alte țări europene, inclusiv Franța și Marea Britanie, unde amenzile au ajuns la 20 de milioane de euro, și Italia, unde amenda a fost de 8,85 milioane de euro, potrivit unui raport AFP citat de Agerpres.
Clearview AI amendată cu 30,5 milioane de euro de Olanda pentru crearea unei baze de date ilegale cu miliarde de fotografii
Clearview AI oferă un serviciu care permite identificarea unei persoane pe baza unei fotografii, tehnologie utilizată de forțele de ordine din Statele Unite și alte țări. „Clearview dispune în acest scop de o bază de date ce conţine peste 30 miliarde de fotografii de persoane (…) fără ca aceşti oameni să o ştie şi fără permisiunea lor”, se precizează în comunicatul Autorității Olandeze pentru Protecția Datelor, care adaugă că printre imaginile stocate se regăsesc și fotografii ale cetățenilor olandezi.
Ca urmare, autoritățile din Olanda au impus o amendă substanțială de 30,5 milioane de euro și au ordonat încetarea imediată a acestor practici. De asemenea, Clearview AI riscă o penalitate suplimentară de până la 5,1 milioane de euro dacă nu se conformează cerințelor impuse.
Deși compania americană afirmă că își furnizează serviciile doar agențiilor de informații și investigații din afara Uniunii Europene, această apărare nu a fost considerată suficientă de către oficialii olandezi. „Este deja suficient de grav. Trebuie să trasăm o linie foarte clară atunci când este vorba despre o utilizare incorectă a acestui tip de tehnologie”, a afirmat președintele Protecției Datelor din Olanda, Aleid Wolfsen.
El a recunoscut că recunoașterea facială poate contribui la securitate și la anchete ale autorităților oficiale împotriva infractorilor, dar a subliniat că aceasta nu ar trebui „cu siguranță să fie gestionată de o societate comercială”. „Clearview încalcă legea și, prin urmare, utilizarea serviciilor Clearview este ilegală,” a accentuat Wolfsen, avertizând că „organizațiile olandeze care utilizează Clearview pot, așadar, să se aștepte la amenzi grele.”
Acest caz reflectă hotărârea Uniunii Europene de a proteja confidențialitatea și de a sancționa sever abaterile companiilor care nu respectă legislația în vigoare. Sancțiunea aplicată Clearview AI este un semnal clar pentru toate companiile din domeniul tehnologiei că încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni nu va fi tolerată.