Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

TAS a dat Verdictul: SIMONA HALEP A GÂȘTIGAT! Se întoarce pe teren! I-a fost redusă suspendarea la doar 9 luni

Foto: gsp.ro

Într-o veste semnificativă din lumea tenisului, Simona Halep, în trecut lider mondial WTA, a primit o reducere majoră a pedepsei sale de suspendare, deschizându-i calea înapoi către competiții. Inițial suspendată pentru o perioadă de patru ani în septembrie 2023, pedeapsa i-a fost redusă acum la doar 9 luni de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), după audieri detaliate desfășurate în perioada 7-9 februarie. Decizia TAS, publicată oficial, a fost unanimă (3-0) și este definitivă, marcând un moment crucial în cariera jucătoarei de tenis.

Advertisement

Citește și: Simona Halep, obligată la plăți enorme: s-a aflat imediat după procesul de la TAS

Advertisement

Potrivit gsp.ro, această reducere semnificativă vine după o suspendare provizorie începută în octombrie 2022, care a ținut-o pe Halep departe de tenis pentru 17 luni. Ultimul ei meci oficial a avut loc la US Open pe 29 august 2022, unde a fost învinsă în turul 1. Reducerea pedepsei înseamnă că Halep este acum eligibilă să concureze, prima sa oportunitate fiind Miami Open, care se desfășoară între 19 și 31 martie. Dat fiind că nu este clasată în WTA, ea va trebui să solicite un wildcard pentru a participa.

Motivarea TAS în cazul Simonei Halep

„CURTEA DE ARBITRAJ PENTRU SPORT (CAS) ADMITE RECURSUL DEPUS DE SIMONA HALEP ȘI REDUCE PERIOADA DE INELIGIBILITATE A ACESTEIA DE LA 4 ANI LA 9 LUNI

Lausanne, 5 martie 2024 – Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a emis partea operativă a deciziei sale în procedura de arbitraj de apel CAS 2023/A/10025 Simona Halep împotriva Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) și CAS 2023/A/10227 International Tennis Integrity Agency (ITIA) vs Simona Halep:

Procedurile de apel în fața TAS au vizat două acuzații distincte:

1. o acuzație care a apărut ca urmare a faptului că o substanță interzisă (Roxadustat) a fost detectată într-un eșantion de urină recoltat de la Simona Halep pe 29 august 2022 în timpul US Open;

2. o acuzație potrivit căreia pașaportul biologic al sportivului (ABP) Simona Halep, în special o probă de sânge dată de către Halep pe 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.

În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a constatat că Simona Halep este vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) și a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani pentru ei.

În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei în primă instanță, Simona Halep a solicitat ca sancțiunea să fie redusă și să nu fie mai mare decât perioada de suspendare provizorie deja executată. În apelul său, ITIA a solicitat ca TAS să sancționeze ADRV-urile Simonei Halep împreună ca o singură violare a regulamentului, bazată de încălcarea care a dus la cea mai severă sancțiune, și impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru și șase ani.

Procedura de arbitraj TAS a implicat procese intensive premergătoare audierii și o audiere de trei zile, care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția. Comisia TAS a audiat mai mulți experți, dintre care majoritatea au fost prezenți în persoană la audiere.

Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de suspendare de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.

De asemenea, Comisia TAS a dispus anularea tuturor rezultatelor obținute de Simona Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul depus de ITIA, iar apelul făcut de Simona Halep este admis parțial (cererea sa ca suspendarea să înceapă pe 29 august 2022 este respinsă).”

Reactia Simonei Halep la această decizie reflectă ușurarea și recunoștința față de avocații, sponsorii, fanii și concurenții săi care au susținut-o pe parcursul acestui proces dificil. Își exprimă convingerea că adevărul și dreptatea au prevalat, subliniind caracterul său de sportiv curat.

Mai detaliat, TAS a admis recursul depus de Halep, contestând două acuzații grave de dopaj legate de prezența unei substanțe interzise, Roxadustat, într-un eșantion de urină, și de anomalii în pașaportul ei biologic. Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) stabilise inițial o perioadă de ineligibilitate de patru ani, pe care TAS a redus-o semnificativ, impunând totodată anularea rezultatelor obținute de Halep între 29 august și 7 octombrie 2022.

Această decizie a stârnit reacții variate în lumea tenisului, cu unii exprimându-și surprinderea și incredulitatea față de schimbarea drastică de la patru ani la nouă luni de suspendare. Cu toate acestea, sentimentul general este unul de alinare și speranță pentru revenirea triumfală a Simonei Halep pe terenul de tenis.

Citește și: Gigi Becali explodează! Confruntare fără precedent: „Cine eşti tu, să mă amendezi pe mine?” „Tu nu mai ai voie să vorbeşti”

Pe lângă bătălia juridică cu TAS, Halep a inițiat și o acțiune legală împotriva Quantum Nutrition, cerând 10 milioane de dolari ca daune pentru contaminarea cu Roxadustat a produsului de colagen consumat, subliniind complexitatea și amploarea provocărilor cu care s-a confruntat în ultimul an.

Această serie de evenimente subliniază nu doar dificultățile întâmpinate de atleți în fața acuzațiilor de dopaj, dar și complexitatea sistemului juridic sportiv în abordarea și soluționarea acestor cazuri. Revenirea Simonei Halep în circuit este așteptată cu entuziasm, fiind un moment cheie nu doar pentru ea, ci și pentru lumea tenisului în general.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Opinii

În ultima vreme îmi tot atrage lumea atenția. Că ce tot scriu despre Credință?! Ce tot scriu despre Dumnezeu?! Că cine mă cred eu?...

Social

Incident petrecut în 2015, la un turneu din China Simona Halep, una dintre cele mai cunoscute și apreciate sportive din România, se află în...

Sport

Recent, spațiul public a fost invadat de fotografii în care Dorin Mateiu, un cunoscut om de afaceri din România, apare alături de campioana de...

Sport

Simona Halep, fostul număr unu mondial în clasamentul WTA, a făcut un anunț surpriză care a stârnit discuții ample în lumea tenisului. După o...

Politică

Într-o dezvoltare semnificativă pentru România, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că ţara a obţinut o victorie majoră în procesul cu Gabriel Resources privind controversatul...

Știință

Într-un studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii avertizează că New York și alte zeci de orașe americane de coastă sunt într-un proces accelerat...

Știință

Într-o descoperire remarcabilă care redefinește înțelegerea noastră asupra istoriei timpurii a umanității, cercetătorii au stabilit că o serie de unelte din piatră găsite în...

Actualitate

Vineri dimineață, un incident tragic a avut loc în zona terminalului de plecări a Aeroportului Internațional Henri Coandă Otopeni, marcând o zi neagră pentru...