România se pregătește să sărbătorească trecerea în noul an sub semnul unei schimbări meteorologice remarcabile, cu temperaturi neobișnuit de blânde și cu o veste surprinzătoare: celebrul „ger de Bobotează” pare să se retragă în 2024. Potrivit prognozelor elaborate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), noaptea dintre ani și prima săptămână din ianuarie vor fi dominate de temperaturi maxime cu mult peste media obișnuită, iar prezența zăpezii va fi limitată la altitudini de peste 1.500 de metri.
Noul An Aduce Vreme Anormal de Caldă și Dispariția Gerului de Bobotează
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a adus în atenție faptul că în ultima zi a anului 2023, temperaturile vor atinge între 5 și 12-13 grade Celsius în întreaga țară, cu un vârf de 12 grade în București. În noaptea trecerii în noul an, se așteaptă ca temperaturile minime să rămână pozitive în cea mai mare parte a țării, cu valori ridicate între 4-5 grade în vestul și sud-vestul țării și 6-7 grade pe litoral. Singurele zone cu minime coborâte spre minus 4 – minus 5 grade vor fi depresiunile din estul Transilvaniei, în timp ce în restul regiunilor, inclusiv în București, se vor înregistra minime ușor pozitive, între 1-3 grade Celsius.
În mod surprinzător, fenomenul tradițional al „gerului de Bobotează,” asociat cu temperaturi scăzute și ger în prima zi a anului, pare să fi dispărut complet în 2024, conform estimărilor ANM. Primele zile din noul an vor aduce, de asemenea, temperaturi maxime peste medie, în intervalul 13-14 grade Celsius.
Mateescu a evidențiat că actualizările pentru luna ianuarie 2024 indică o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, cu abateri pozitive la nivelul temperaturilor medii zilnice de până la 10 grade Celsius. Maximele termice, care în mod normal ar fi limitate la 4-5 grade Celsius, vor atinge între 5 și posibil 13-14 grade Celsius în prima săptămână a anului.
În ceea ce privește prezența zăpezii, Mateescu a explicat că aceasta va fi rară în zonele joase de relief, inclusiv în București, iar doar la altitudini mai mari de 1.500 de metri se mai poate întâlni un strat de zăpadă. Aceasta se datorează condițiilor calde din ultima decadă a lunii decembrie, care au dus la topirea lentă a stratului de zăpadă acumulat în perioadele cu fenomene de iarnă.
Într-un final, privind retrospectiv la anul 2023, Mateescu a subliniat că există toate șansele ca acesta să fie declarat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Recorduri de temperatură au fost înregistrate pe 25 și 26 decembrie, cu maxime de 21 de grade Celsius la Calafat și Târgoviște. Conform datelor preliminare, anul 2023 a depășit recordul anterior din 2019, cu o abatere termică pozitivă mai mare de două grade.