Tragedie în rândurile Forțelor Navale Române: Comandorul Valentin-Marian Toma, comandantul fregatei „Mărășești” – 111, și-a pierdut viața în seara zilei de 7 noiembrie din cauza unor probleme de sănătate. Ofițerul, care a preluat comanda celei mai mari nave de război construită pe teritoriul României pe 2 august 2021, avea o carieră militară impresionantă, marcată de profesionalism și devotament pentru patrie. La parada militară din acest an, organizată cu ocazia Zilei Naționale, Comandorul Toma urma să conducă detașamentul Flotei în blocul de defilare al Forțelor Navale, un rol care reflecta prestigiul său în rândul colegilor și subordonaților.
Calea în Marina Română a Comandorului Valentin-Marian Toma
Originar din Plopșoru, județul Gorj, Comandorul Valentin-Marian Toma s-a născut pe 14 iulie 1973 și și-a început cariera militară la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, pe care l-a absolvit în 1991. Studiile sale au continuat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Marină Militară, Secția Arme sub apă, unde a obținut primul său grad de ofițer în 1996. De-a lungul anilor, a parcurs o carieră militară solidă, asumând atât funcții de execuție, cât și de comandă, la bordul navelor de război și în cadrul structurilor de comandament.
După absolvirea Academiei Navale, Toma a fost repartizat ca comandant al unității de luptă artilerie și arme sub apă la Vedeta Torpiloare Mare 212, Divizionul 126 Vedete Torpiloare din Mangalia. În perioada 2000-2003, și-a adus contribuția în operațiuni de la bordul Corvetei 264 „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” și Corvetei 260 „Amiral Petre Bărbuneanu”. Experiența sa a continuat cu funcții în birouri strategice, printre care ofițer specialist la Comandamentul Operațional Naval și ofițer în Statul Major al Forțelor Navale, contribuind la planificarea și evaluarea operațiunilor.
Pregătire profesională remarcabilă și recunoașterea internațională
Odată cu participarea la cursuri avansate pentru comandanți de nave la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” în anul 2000 și absolvirea unor programe complexe de instruire la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, precum cursul de ofițeri de stat major de nivel tactic în 2006, Comandorul Toma a dovedit o dedicare profundă pentru dezvoltarea sa profesională. A urmat pregătire la Colegiul de stat major pentru Forțe Navale în Newport, SUA, și a participat în Marea Britanie la Operația „Atalanta” – o misiune NATO-PfP (Partnership for Peace) în cadrul Comandamentului Operațional de la Northwood.
Reputație în NATO și contribuția în operațiuni internaționale
În cariera sa militară, Comandorul Toma a participat la numeroase exerciții NATO și NATO-PfP, precum Strong Resolve, Allied Action și Black Sea Partnership, printre altele. Contribuțiile sale au fost recunoscute și apreciate, primind distincții precum Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, distincția „Omul Anului în Forțele Navale”, titlul de „Veteran din teatrele de operații” și Emblema de Onoare a Forțelor Navale.
Omagiile aduse unui om al datoriei
Statul Major al Forțelor Navale transmite familiei îndurerate condoleanțe și asigurări de sprijin în aceste momente de grea încercare. Comandorul Valentin-Marian Toma, care lasă în urmă o familie – soția și cei doi copii – va rămâne o prezență simbolică în istoria Marinei Române. „Dumnezeu să îl odihnească în pace!”